Отец Пантелеймон – духовна опора за малки и големи в Пловдив

21721
Отец Пантелеймон – духовна опора за малки и големи в Пловдив
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

Във времена като днешното, когато все повече хора обръщат внимание единствено и само на материалното, а ежедневният им живот е зает с битовизми, все още има личности, които опитват да върнат хората към духовната страна на нещата. Такъв може да се каже, че е отец Пантелеймон. Свещеникът, който служи в храм „Свети Климент Охридски“ в Пловдив, от години дава духовни наставления на малки и големи и опитва да ги върне към духовното.

Отец Пантелеймон е един от най-активните служители на църквата в града под тепетата и досущ като един съвременен будител запознава децата с християнските ценности и българските традиции. Предводителят на храм „Свети Климент Охридски“ води занимания с възпитаниците на всичките 8 детски градини в район "Западен". Той провежда срещи със всички желаещи деца всеки месец, като това продължава вече пета поредна година.

"На тези занимания аз им разказвам за традициите на християнските празници - Рождество Христово, Гергьовден, Великден, Богоявление... Децата живо се интересуват как се празнуват те, какви са традициите. Даже в детска градина "Боряна" пресъздадохме Бъдни вечер, Рождество Христово, обредите, съпътстващи тези светли дни - как се прикадява домът, какво се слага на трапезата“, разказва той. Именно от детската градина в квартал "Прослав" започна мисионерската дейност на отчето. Там преди 5 години той създаде така наречената Стая на доброто, в която разказва на малчуганите за християнските ценности.

Отец Пантелеймон води и предизвикалото много спорове и противоречиви реакции хоро в басейна на детска градина „Мир“ на Богоявление в Пловдив. Той изрази недоумение защо пресъздаването на един български ритуал е създал толкова крайни реакции сред хората. „Както показваме на децата какво се прави на другите християнски празници, понеже има басейни в две от градините, решихме да пресъздадем обичаите на Богоявление, като това се прави за трета поредна година. Скачат за кръста децата в басейна. Водата е топла, няма никакъв проблем. Правим малки групички от по 5 деца, за да не се струпват в басейна. Те се радват много и приемат добре всичко това“, категоричен е той. Отец Пантелаймон не разбира защо един такъв ритуал е предизвикал подобни реакции, особено на фона на увеличаващата се агресия и то сред младите хора.

Всички деца, които присъстват на беседите, имат разписани декларации за съгласие от страна на родителите. Те са дали разрешение и за ритуалите в басейна. Огромно е желанието да бъдат посещавани занятия при него, като в тях участват деца от предучилищните групи. "Ако на някое дете не му се слуша и не му се участва, никой не го кара насила. То си играе отстрани и се занимава с играчките, които са на разположение в детската градина", уточнява отец Пантелеймон. Истината обаче е, че това рядко се случва.

Малчуганите истински обичат свещеника и се радват изключително много, когато го видят, като чакат с нетърпение всяка среща с него. За това потвърждават и родителите им. Самият отец Пантелеймон е баща на три деца и разкрива, че често занятията протичат под формата на диалог между него и децата. Освен в градините, той води свободноизбираем предмет "Религия" и в основно училище "Васил Петлешков". "Не бих казал, че това са класически учебни часове, по-скоро това са срещи с децата, на които си говорим за напълно нормални, човешки неща и изобщо не става въпрос за крайности", категоричен е отец Пантелеймон.

Като свещеник в храм "Свети Климент Охридски", той бе и основният организатор на честванията по повод 1100-та годишнина от смъртта на един от първите български просветители и духовни закрилници. През ноември 2016-та година бяха организирани серия от събития, посветени на Охридския чудотворец, на които известни историци и общественици припомниха делата на Свети Климент.

Запитан защо е избрал пътя на вярата, свещеникът казва, че при него е станало някак естествено. Отец Пантелеймон е завършил образование за медицински лаборант, но още тогава е знаел, че не това е пътят му. Затова записва да учи „Богословие“ и тръгва по нелекия път на духовенството. Към настоящия момент той е протойерей на храм „Свети Климент Охридски“, който е един от общо двата в район „Западен“. Така освен че въвежда най-малките в общочовешките ценности, той е опора и на вярващите в района. По думите му обаче, хората в наше време са доста угрижени в материалните несгоди и рядко поглеждат към духовното.

„Извън големите празници, може да се каже, че в храма няма много редовни посетители. Повечето от хората напоследък идват на църква по-скоро като ритуал, свързан с някой празник, както е сега на Великден. Като че ли през другото време хората се сещат за вярата, когато имат сериозни проблеми, най-често здравословни. Когато сме добре, често забравяме за Бог“, отбелязва с горчивина отец Пантелеймон. „Отдадени на грижата за материалното, хората често забравят за истински важните неща, за това, което храни душата“, допълва той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com