X
 
 

Пловдивският художник Димитър Добрев дари колекцията си от ютии на Стария Пловдив

503 0
photo of Пловдивският художник Димитър Добрев дари колекцията си от ютии на Стария Пловдив
Снимка: фейсбук
Когато преди една година Аctualno.com разказа за пловдивския художник Димитър Добрев, който ей така, на шега, събираше стари ютии, в дома му - в сърцето на града, те наброяваха 250. Историята се разнесе, а понеже мнозина си казаха - ето на кого ще дам това желязо - тя започна да расте с неподозиран устрем.

Днес колекцията наброява 680 ютии - от най-старите, работещи с въглени, през парните, до електрическите, големи, малки, ювелирно украсени, войнишки опростени, истински и умалени модели за играчки. Всички те пристигаха в дома му, съпроводени с приятното вълнение да допринесеш с нещо за симпатичната цел, която този човек си е поставил. Днес целта вече е ясна, а всички, които участваха в това 45 годишно възстановяване на една житейска памет, са хем изненадани, хем не.

Димитър Добрев дари колекцията си на Общински институт "Старинен Пловдив" и ютиите вече намират своето място в различни къщи в Трихълмието. Те могат да се разгледат още другата седмица, когато започват Празниците на Стария град и то в специален тур, наречен "По гънките на времето". Засега ютиите ще бъдат разделени, но идеята е цялата колекция да бъде събрана на едно място и да се прибави към атракциите на резервата. 

Много други прояви предстоят в идните седем дни. 60 майстори на стари занаяти ще покажат и уменията си и творбите си в Есенния панаир на занаятите, сред тях тази година гостуват десет майстори от Украйна. Традиционният пленер, провеждан по време на всеки подобен панаир, този път ще бъде на тема сувенири от царевична шума. От 16 до 19 септември тесните калдъръмени улички на Стария град ще бъдат населени и с готвачи, сладкари и производители на национална кухня, фермерски щандове и пчелари - всички те обединени под мотото " Вкусът на Пловдив Заедно". 

В Балабановата и в Данчовата къща продължават честванията на 100 годишнината от рождението на Николай Хайтов. Две изложби, прожекция на филм, награждаване на победителите в конкурса "Планината може и да не повдигнеш, но си струва да опиташ", представяне на нова книга на дъщеря му Елена Хайтова "Заветът на Козия рог" и други тематични прояви са включени в честванията на родопския разказвач.  

Римският стадион ще стане кинозала още на 17 септември, когато ще се състои премиерата на наградения в САЩ филм "Вино от глухарчета" на Петя Ангелова- той се върна с награда от фестивала North Beach American FilmFestival в Мериленд.

 

Концерти ще има на 20 и 21 септември вечерта на Небет тепе. Седмицата ще остане завинаги и в историята на седем двойки, които ще си кажат "да" съвсем наистина на две красиви и емблематични места в Стария Пловдив - на Хисар капия и на фонтана до къщата-музей "Златю Бояджиев". Подаръкът, който ще получат от Стария град, са безплатните фотосесии. 

В дните, когато Старинен Пловдив е особено оживен, пловдивчанката от Франция Ани Пилибосян ще представи своята книга за баща си - Овагим Овагимян, дърворезбар, мебелист, декоратор и архитектурен дизайнер, който дълги години работи и оставя следи от творчеството си в резервата. 

Официалното откриване на Празниците на Стария град са на 16 септември от 20:30 часа с концерта на група Б.Т.Р в Античния театър. Входът както за него, така и за всички събития, които ще се случат, е безплатен. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Дневен хороскоп за 17 септември

Овен Това е ден, в който ще може да постигнете чудеса. Трябва само да сте напълно праволинейни и да не се отклонявате със странични дейности от...