X
 
 

Първият звънец би в 55 пловдивски училища

579 0
photo of Първият звънец би в 55 пловдивски училища
Снимка: Божилова
Традиционното начало на учебната година, настъпило днес с един ден по-късно, наложи промяна в някои сценарии. Например в песничката "Пак е 15-ти септември" датата бе сменена в движение на 16-ти, но това не се отрази на цялостната атмосфера. Учудени, засмени и разплакани първокласници, спретнато облечени в униформи тийнейджъри, родители, които опитват да запечатат всеки миг от деня на снимка, развълнувани учители, не смогващи да поберат всички букети.

Ако в САЩ всяко училище започва учебната година на своя си дата и това минава някак делнично, то българската традиция първият учебен ден да се превръща в празник, остава и носи емоции. 3057 са първокласниците в Пловдив тази година, общо на училище от днес тръгват над 68 000 ученици от  І до ХІІ клас. В 19 паралелки в Пловдив и областта ще се провежда дуално обучение- наред с уроците, учениците ще усвояват знания и умения и в реална работна среда. По една паралелка в седем пловдивски училища пък раниците отпадат- децата ще работят с устройства Chromebook, свързани в системата на G Suite на Google. Устройството представлява преносим компютър, специално създаден за училища, които работят с облачна платформа в създаден от самите тях клас-room. То е портал към цялата база данни генерирана от училището и от учениците в облак, като всички могат да взаимодействат с нея директно през устройството. 

Тържествата в училищните дворове днес бяха многолюдни, а сред гостите бе зам. министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова, която поздрави учениците и учителите в СОУ " Димитър Матевски". 
     

Своя поздрав към децата днес поднесоха и автопревозвачите в Градския транспорт, които возиха всички ученици безплатно. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители