Рашидов: Изгорелите тютюневи складове трябва да бъдат възстановени от собствениците им

1986
Рашидов: Изгорелите тютюневи складове трябва да бъдат възстановени от собствениците им
Снимка: БГНЕС

Ако тютюневите складове в Пловдив са жертва на умишлен палеж, виновникът трябва да понесе пълната строгост на закона. Това каза министърът на културата Вежди Рашидов при инзвънредното си посещение в Пловдив.

По думите му от днес започва работа на Инспектората за опазване на културното наследство.

Пловдивска община мълчи за изгорелия Тютюнев град

Десетки пловдивчани се събраха в снощи пред оградата, опасваща улица "Иван Вазов" срещу останките на изпепелените в събота (20 август) ...

„Ръководството на Министерството на културата ще излезе с ясна и категорична позиция. Моята ясна позиция е, че сградите трябва да бъдат възстановени. Веднъж завинаги собствениците, когато взимат или стават собственици на паметници на културата, трябва да знаят, че заедно със собствеността носят и отговорности”, коментира Вежди Рашидов.

Той обясни, че собственикът на паметници на културата е длъжен по закон да се грижи за имота си и да не го променя.

"Някои хора смятат, че като изгори или се събори даден паметник, то това му дава основание да строи каквото си поиска на неговото място. Ще се научат като собственици да си ги възстановяват. Всичко, което е било съборено може да се възстанови. Аз категорично ще настоявам паментици на културата да не се рушат и да не променят вида си", посочи министърът на културата Вежди Рашидов, допълни агенция "Фокус".

Той коментира, че все още не може категорично да се говори за умишлен палеж на тютюневите складове по ул. „Иван Вазов” в Пловдив.

Министър Рашидов каза още, че "не трябва и не може в този вид Пловдив да бъде културна столица на Европа през 2019 година."

Прокуратурата ще разследва пожара в Тютюневия град в Пловдив

Окръжна прокуратура - Пловдив ще разследва причините за големия пожар в центъра на града, при който пострадаха тежко пет големи тютюнев...

По думите му случилото се с тютюневите складове в града е изключително притеснително, като не може България да се представи пред света с подобно лице.

„Всички искаме да покажем една добра България пред света. До 2019-та година трябва много бързо да се вземат мерки. Вече имаме няколко подобни случая и не бива един от най-красивите градове в България да се представи по този начин”, коментира Вежди Рашидов.

Той каза още, че Пловдив е изкючителен град с много история, характеристика и информация, като неслучайно е избран за културна столица на Европа. „Ще работим много усилено. Още от днес започваме да взимаме решения и ще излезем с позиция и становище. Но нека сега да вървим по закона и по правилата на играта”, посочи министърът на културата Вежди Рашидов.

Междувременно версията за умишлен палеж на складовете изглежда все по-вероятна в очите на хората. Това е и основната версия, по която работи полицията. Прекалено много са съвпаденията в поредицата "инциденти" с паметници на културата на атрактивни места в града, смятат мнозина.

Прокуратурата вече образува досъдебно производство, общината събра кризисен щаб, а в днес (22 август) се предвиждат редица протестни прояви на различни съсловни организации предимно в сферата на изкуствата. Това са собствениците на пламналите тютюневи складове Разположени на над 5 хиляди дка площ, складовете са строени през 20-те години на XX век, експлоатирани са дълги години, но пустеят от около две десетилетя. Складовете бяха разпродадени бяха през 2005-та година.

Тютюневите складове в Пловдив все още тлеят

Петте склада в Тютюневия град, които горяха в събота,  все още тлеят и са опасни, а стените им продължават да падат. Тази сутрин о...

Два от складовете са дарение на тютюневия търговец и голям благодетел Димитър Кудоглу. Те са били посочени в дарителския му акт като доходоносни здания за осигуряване дейността на създадения също от него Дом на здравето, в който безплатно са се лекували бедните граждани на Пловдив, предимно от туберкулоза, но са получавали медицинска помощ и за други болести.

Самият Дом на здравето също е унищожен. Своеобразен финал на цялата сага с погубените имоти от дарителския акт е фактът, че двата склада на Кудоглу изгоряха точно на рождения му ден - той е роден на 21 август 1862 година. Пловдивчани, които се събраха на протеста в неделя вечерта, изразиха намерение да не оставят скоро гнева си да изтлее и да принудят институциите да си свършат работата и да посочат виновниците за тежката катастрофа. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com