Ремонтът на операта в Пловдив - ето какво се предвижда

2866
Ремонтът на операта в Пловдив - ето какво се предвижда
Снимка: Държавна опера - Пловдив

Малко над 10 млн. лева без ДДС е прогнозната цена за ремонт и реконструкция на Държавната опера в Пловдив, става ясно от обявление на Министерството на културата.

Сградата е двуетажна, част е от бившия Партиен дом. Впоследствие тя е била разделена функционално на два обекта - административна сграда на Община Пловдив и отделно е сградата на филхармонията (Държавна опера - Пловдив).

Местата за посетители в нея са 500 до 699 и е със застроена площ от 1 307 квадрата. Разгърнатата й застроена площ пък е 3902,68 кв. м, с допълнително помещение на първия етаж от 244.85 квадрата.

Проектът цели превръщането на операта в многофункционална зала за симфонични концерти, сценични продукции и др., но в същото време да съхрани качествата и архитектурните достойнства на съществуващата сграда в максимална степен, като адаптира комплекса към съвременните нужди за музикално, театрално и оперно изкуство.

Предвидено е цялостно реновиране на сценичното пространство, прилежащите трактове и оркестрина, както и три подвижни сценични платформи с цел да се осигурят нови сценични и театрални възможности. С помощта на четири подвижни платформи - всяка със собствена механизация, могат да бъдат постигани варианти като основна зрителска зала и сцена, с единен равен под, сценични платформи, разполагащи се амфитеатрално в различни конфигурации.

Според проектанта проф. д.а.н. арх. Бойко Кадинов това "преконфигуриране" на структурата, височините, амфитеатъра и подредбата на подвижните платформи дава възможност за изпълняване на специфични музикални форми – оратории, включително разполагане на редове и зрители като публика в сценичната кутия и изнасяне на част от музикалното (театралното) действие в основната част на централната зала за публика в парка. Такъв тип конфигурации обогатяват възможностите, търсени в най-ново време като сцена-арена, музикални формати - тип "Берлинска филхармония". 

Основен замисъл на архитектурната разработка е модернизирането на сградата на Държавна опера – Пловдив, отварянето на филхармонията към града, площад "Централен". Предвидено е и отваряне с помощта на подвижните фасадни витрини към вътрешния двор – патиото, което може да доведе до нов тип концерти, "матинета" в добрите сезони на годината.

Тази поръчка се обявява повторно след като първият път се провали. Причината – многобройни гафове в документацията. Стартирана бе на 28-ми септември м.г., на 15-ти ноември трябваше да изтече крайният срок за подаване на оферти, но до него не се стигна, тъй като служебният министър проф. Велислав Минеков я прекрати.

Причина за преустановяването й са допуснати множество объркващи изисквания към потенциалните кандидати, някои от тях взаимно изключващи се.

ОЩЕ: Заделиха близо 10 милиона лева за ремонт на концертната зала в Пловдив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов посрещна делегация от сръбски журналисти

Ето кои са номинираните за Награда „Пловдив“ за 2024 г.

Над 2000 деца са приети в първа група на детските градини в Пловдив

Влошава се състоянието на пожарникаря, пострадал при смъртоносната катастрофа в Пловдив

След рекордно скъпия PR-договор пловдивска болница тегли кредит от 27 млн. лв.

Рали състезател каза как се е стигнало до зверската катастрофа в Пловдив

Тежко остава състоянието на двамата пострадали след смъртоносната катастрофа в Пловдив

Световноизвестният цигулар Светлин Русев омая пловдивската публика

Загиналият младеж в Пловдив е син на служител в КАТ

Тежка катастрофа в Пловдив, двама младежи са загинали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пловдив