Ромите с адресна регистрация от Войводиново - евентуално със социални жилища

3745
Ромите с адресна регистрация от Войводиново - евентуално със социални жилища
Снимка: Божилова

Със скандал започна днешната среща между представители на изгонените от Войводиново роми, начело с организация "РОМА", жителите на село Войводиново, кмета на община Марица Димитър Иванов и зам.-областния управител Петър Петров.

В събота, 9 февруари, част от прогонените роми се върнаха в селото, поведени от представители на организация "РОМА", но единственото, което постигнаха, беше нова ескалация на напрежението. В продължилата повече от два часа среща в община Марица днес (11 февруари) кой знае какво сближаване на позициите не се постигна, но поне беше посочена конкретна стъпка за онези, които имат адресна регистрация в махалата - ще се действа те да получат социални жилища

Община Марица, обаче, не разполага със социални жилища, единствено подходящите са в квартал "Столипиново". Прокудените от Войводиново роми - между 80 и 150 по различни данни, в момента са там, в незаконно построени бараки, отседнали при роднини.

Беше обсъждан вариант с настаняване във фургони, но жителите на селото възроптаха и стана ясно, че връщането на ромите на територията на селото единствено ще доведе до нова ескалация на напрежението.

Етническият огън "Войводиново" отново е разпален

Не смятаме, че пожарът от снощи в месопреработвателната фабрика в селото е свързан с ромския проблем. Това заявиха кметовете на община ...

Адвокатът на община Марица Евелина Божикова каза, че 19 постройки са съборени веднага, тъй като са опасни за обитаване. Други 17 са със заповед за събаряне, но не се е пристъпило към незабавно изпълнение, вместо това са заведени 17 дела в Административен съд. 12 от тях вече имат определени дати за гледане между 6 и 28 март. Ще се чака решението на съда. Оказва се, каза още адвокат Божикова, че населението в разрушената махала не получава социални помощи, тъй като децата им масово не ходят на училище, но не са и социално слаби, съдейки по вида обзавеждане, изнесен от къщите, както и от факта, че повечето от тях работят. Така че те биха могли да си наемат квартира и да се погрижат за семействата си, каза още адвокат Божикова.

От жители на Войводиново стана ясно, че не само в ромската махала има жители от малцинствата, доста други живеят под наем в селото и с тях няма никакви проблеми. Кметът на община Марица Димитър Иванов планира утре, 12 февруари, друга среща с областния управител Здравко Димитров, за да се търси вече конкретно решение за бедстващите.

Сред представителите на ромския етнос вътре в залата имаше жена със седем деца, чийто мъж е работил в изгорелия снощи цех за обработка на месо във Войводиново. Недко Асенов, секретар на организация "РОМА", изрази след срещата задоволство, че все пак се е намерило решение и хората няма да останат на улицата, но обобщи нещата така - изгониха ги от незаконните къщи във Войводиново и те дойдоха в незаконните къщи в Столипиново. Според него намесата на властите и събарянето на къщите е истински линч и нарушаване на правата на хората, които живеят там от 30 години. Той самият живее в незаконна къща в Столипиново, а опитите му да я узакони пост фактум са претърпели пълен провал още през 1993 година. Горе-долу дотогава съществуваше тази практика, вече не е възможна. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com