В Пловдив ще се проведе Фестивал на хляба

2555
В Пловдив ще се проведе Фестивал на хляба
Снимка: iStock/Guliver

Фестивал на хляба ще се проведе в Пловдив от 17 до 20 май 2018 г. Това съобщиха за Радио „Фокус” - Пловдив от Регионална занаятчийска камара. Проектът „Наследство – Сливане на традиции и бъдеще – Заедно” – „Фестивал на хляба” се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и фирми спонсори и с изключителната подкрепа на Българска Гилдия на Пекарите, УХТ, ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“, СУ „Любен Каравелов” и ГНТ”Китка”гр. Раковски.

Според организаторите, в културата и обичаите на различните народи хлябът присъства като неизменна част от всички по-важни събития в човешкия живот – раждане, кръщене, сватба, смърт. Те имат различни традиции, но нещото което ги обединява е хлябът.

Млада жена загина при катастрофа в Пловдив

23-годишна жена загина при катастрофа на бул. „Пазарджишко шосе“ в Пловдив, предаде БГНЕС. Инцидентът е станал около 07:00...

На 17 май /четвъртък/ в 17.15ч. от площада пред Община Пловдив, всички участниците във Фестивала и откриването ще дефилират по Главната улица до БНБ /подлеза на Аптека Марица/, където в 18.00 часа официално ще се открие Фестивал на хляб и сладкиши.

От 17 до 20 май в три импровизирани пекарни /хляб, сладкиши и детска/ на Малката главна в Пловдив, майстор -пекари и сладкари от Бесарабия, Турция, Холандия, Мароко и цяла България ще представят пред публика своите умения и традиционни техники, при приготвяне на хляб, хлебни изделия и сладкиши. Ще има демонстрация, как се мели брашно на мелница – караджейка, а посетителите на Фестивала ще имат възможност за безплатни дегустации на всичко, което се изработва.

Майсторите от Бесарабия Татяна Дукова и Кирил Дуков на 18 май /петък/ ще демонстрират изработване на обредни хлябове с лекция на архаичен български език, „Традиционен хляб и забравен български фолклор от Бесарабия”. Лекция на тема „Никой не е по-голям от Хляба” ще изнесе и майстор-пекар Георги Лефтеров.

Тънкости в занаята, характерен за своите народи, ще демонстрират на 19 май /събота/ майстор Ларби и майстор Самир от Кралство Мароко, а на 20 май /неделя/ майстор Рафет Ердемир и майстор Фатих Аслан от Република Турция.

През четирите дни на фестивала, феерия от вкусове и аромати ще сътворяват и майсторите от България: Веселин Георгиев, Виктория Кузмова, Георги Лефтеров, Димитър Йолтов, Драгомир Петров, Йорданка Йорданова, Йорданка Симеонова, Кирил Иванчев, Мария Персано, Марияна Беличовска, Мирослав Рангелов, Светослав Кочмаров , Слави Оцов и майсторите от пекарните на Бебба Макаронс, „Зелена работилница”, „Слънчевата пекарна”и Френска пекарна „Ла Мартиз”.

Международен фестивал на поезията "Орфей" в Пловдив

Международният феситвал на поезията "Орфей" започва днес в Пловдив. В него участват творци от 13 държави. Откриването тази вечер е в Ма...

Висш пилотаж в занаята ще демонстрира гостът от Холандия шеф Ралф Нобер в майсторския клас, който ще води в учебната работилница на Университета по Хранителни Технологии на 18 и 19 май.

Специален гост на Фестивала ще бъде Иван Звездев, който на 18 май /петък/ ще демонстрира своите умения пред публика.

Майстори пекари и студенти от УХТ и ученици от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ ще посрещат в Детската работилница най-малките посетители на Фестивала, за да творят заедно.

От 17 май до 20 май се организира конкурс за снимка на тема ,,Улови занаята“. Всеки посетител може да снима със собствения си телефон или фотоапарат и да изпрати снимки във Фейсбук, на профила на Регионална Занаятчийска Камара. Тези, които съберат най-много харесвания ще получат награди съответно за първо място – парична награда, второ място – баница, трето място – ръчен хляб.

Желаещите да се включат в надпреварата ”Най- добро печиво”, на 19 май /събота/ от 15.00 до 16.00ч, трябва да представят домашно приготвени печива, които ще се оценяват по външен вид, вкус и оригиналност, като най – добрите ще получат парични и материални награди.

Кенгуру грижата помага на преждевременно родени бебета, укрепва връзката родител-дете

На 15 май т.г. за втори път у нас ще бъде отбелязан Световният ден на кенгуру грижата, който ще се чества със съдействие на фондация &b...

С активно участие на публиката в надпреварата между майсторите, ще се определи и титлата „Най-добър в хляба“.

Събитието се провежда в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com