Вече шест години се лута делото за мръсния въздух в Пловдив

1368
Вече шест години се лута делото за мръсния въздух в Пловдив
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Главният прокурор Сотир Цацаров ще бъде сезиран за преместването на една от станциите за измерване на фини прахови частици в Пловдив. Това съобщи адвокат Михаил Екимджиев, който е един от инициаторите на делото за мръсния въздух в града. В момента станцията е при кръстовището на Баня "Старинна" в ж.к. "Тракия", в близост до парк. Според Екимджиев замерванията там не дават представа за реалните нива на замърсяване в града, пише в. "Сега".

Пловдив беше на първо място в Европа по замърсяване с фини прахови частици във въздуха. Заради това през 2011 г. Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, заедно със 127 граждани, заведе колективен иск срещу община Пловдив и регионалната екоинспекция. Хората смятат, че двете институции не са предприели адекватни действия за намаляване на замърсяването на въздуха. Смята се, че именно с преместването на станцията общината е успяла да "свали" вредните емисии и да се спаси от челните места по замърсяване в Европа. В София въздухът също се следи само на пет места, едно от които е "Копитото", където почти никога не се засичат високи концентрации на отрови.

Замърсяването на въздуха в София - отново в пик

Проблемът със замърсяването на въздуха в София продължава да е на дневен ред, след като през последното денонощие отново имаше пикови с...

Делото срещу мръсния въздух в Пловдив все още се лута в дебрите на съдебната ни система. Сега то се гледа от Апелативния съд на Велико Търново. Това е третият град, в който се мести делото. Окръжният съд в Пловдив си направи отвод по него и го прехвърли на Смолян. Там пък решиха, че искът е неоснователен и недоказан, а институциите са предприели мерки за облекчаване на положението. Ищците обжалваха в апелативния съд в Пловдив, но и там магистратите си дадох отвод. Дело за мръсния въздух в града се води и в Страсбург.

Пловдив обаче изглежда, поне на думи, една крачка пред София в борбата с опасното замърсяване. Кметът Иван Тотев твърди, че вече се подготвят проекти, с които Пловдив да кандидатства за поставяне на филтри на комините на сградите, отопляващи се с твърдо гориво. "Надяваме се да се отвори тази програма в края на 2017 година", казва Тотев. За подобен пилотен проект говореше миналата година и столичният кмет Йорданка Фандъкова, но засега повече информация няма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Над 4900 младежи са обхванати по проект „Младежки център Пловдив - мощен фактор за местно развитие"

Наказват служителя на ДАИ, който свали номера на паяка, вдигнал колата му

Влак и камион се сблъскаха в Пловдив

Бум на кърлежите в Пловдив

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com