X
 
 

Загубите на вода в Столипиново отново на дневен ред

949 0
Загубите на вода в Столипиново отново на дневен ред
Снимка: Божилова
За втори път в мандата на новия областен управител на Пловдив Дани Каназирева днес бе обсъдена една болезнена тема- разхищението на вода в квартал Столипиново, но това, което се реши, едва ли скоро ще започне да се реализира. От една страна, в девет високи общински блокове мазетата са пълни с отпадни води буквално до тавана и този факт, датиращ отпреди поне 20 години, иде да покаже колко устойчиво се оказва панелното строителство. Блоковете все още не падат, макар и основите им да са обилно накиснати във вода постоянно. Горните етажи там нямат вода, така че се получава известно равновесие. Приказки как мазетата трябва да се отводнят и как трябва да се сложи общ водомер се говорят не от  днес, сега те пак залегнаха в плана. Тъй като отклоненията от водопровода към блоковете са толкова запушени, че вече не подлежат на отпушване, идеята е тръбите да се подменят. Това струва пари и засега не е планирано като разход. 

В ниската част на Столипиново, която е преобладаваща, проблемът пък идва от незаконните отклонения, водещи до незаконните сгради. Новият кмет на кв. Източен Иван Стоянов правилно отбеляза, че в улички с ширина до 1 метър не може да влезе нито пожарна, нито линейка, но намеренията му да разшири уличките в района между улиците "Ландос" и "Калина" изглеждат доста трудно осъществими, защото това означава, че трябва да се съборят поне стотина къщи, а за хората трябва да се осигурят жилища. Първата стъпка към някакви действия, произтичащи от днешната среща, в която участва и директорът на ВиК Пловдив, е техническо обследване на годността на деветте панелни блока. Ако се окаже, че въпреки битието им на венециански сгради от четвърт век, те са все още годни, в действието трябва да се включи със средства и общината, тъй като тя е собственик. 

Над 1 млн са неплатените задължения към ВиК- Пловдив, около 700 000 лв дължат жителите на Столипиново. Събираемостта също е под въпрос.

Преди години подобна бе ситуацията и с тока, но след като енергоразпределителното дружество бе приватизирано от ЕВН, макар и трудно, бе въведен ред, който важи и до днес. Тогава електромерите бяха извадени от сградите и качени на високи стълбове, за да не могат да се манипулират. Столипиновци се научиха да си плащат тока, но в момента задълженията им към ВиК са също сериозни. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители