Загубите на вода в Столипиново отново на дневен ред

2116
Загубите на вода в Столипиново отново на дневен ред
Снимка: Божилова

За втори път в мандата на новия областен управител на Пловдив Дани Каназирева днес бе обсъдена една болезнена тема- разхищението на вода в квартал Столипиново, но това, което се реши, едва ли скоро ще започне да се реализира. От една страна, в девет високи общински блокове мазетата са пълни с отпадни води буквално до тавана и този факт, датиращ отпреди поне 20 години, иде да покаже колко устойчиво се оказва панелното строителство. Блоковете все още не падат, макар и основите им да са обилно накиснати във вода постоянно. Горните етажи там нямат вода, така че се получава известно равновесие. Приказки как мазетата трябва да се отводнят и как трябва да се сложи общ водомер се говорят не от днес, сега те пак залегнаха в плана. Тъй като отклоненията от водопровода към блоковете са толкова запушени, че вече не подлежат на отпушване, идеята е тръбите да се подменят. Това струва пари и засега не е планирано като разход. 

В ниската част на Столипиново, която е преобладаваща, проблемът пък идва от незаконните отклонения, водещи до незаконните сгради. Новият кмет на кв. Източен Иван Стоянов правилно отбеляза, че в улички с ширина до 1 метър не може да влезе нито пожарна, нито линейка, но намеренията му да разшири уличките в района между улиците "Ландос" и "Калина" изглеждат доста трудно осъществими, защото това означава, че трябва да се съборят поне стотина къщи, а за хората трябва да се осигурят жилища. Първата стъпка към някакви действия, произтичащи от днешната среща, в която участва и директорът на ВиК Пловдив, е техническо обследване на годността на деветте панелни блока. Ако се окаже, че въпреки битието им на венециански сгради от четвърт век, те са все още годни, в действието трябва да се включи със средства и общината, тъй като тя е собственик. 

Над 1 млн са неплатените задължения към ВиК- Пловдив, около 700 000 лв дължат жителите на Столипиново. Събираемостта също е под въпрос.

Преди години подобна бе ситуацията и с тока, но след като енергоразпределителното дружество бе приватизирано от ЕВН, макар и трудно, бе въведен ред, който важи и до днес. Тогава електромерите бяха извадени от сградите и качени на високи стълбове, за да не могат да се манипулират. Столипиновци се научиха да си плащат тока, но в момента задълженията им към ВиК са също сериозни. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com