Заведение в Пловдив дължи огромни суми за наем, от общината предлагат разсрочване, обмислят и още облекчения за бизнеса

2324
Заведение в Пловдив дължи огромни суми за наем, от общината предлагат разсрочване, обмислят и още облекчения за бизнеса
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

Заведение, което е било затворено заради пандемията, дължи огромни суми за наем на община Пловдив. За това алармираха собствениците на обекта в сигнал до Actualno.com.

“Имаме заведение в град Пловдив на централната главна улица. За периода на второто затваряне Община Пловдив, която е собственик на сградата, ни начисли със задна дата всички наеми и лихви към тях, общо: 41 855.75 от които 1626.85 лихви и 40 228.90 лв.наеми. Многократно изпратихме молби до общинските съветници и кмета, стигнахме дори до омбудсмана. Резултатът е второ писмо от общината, в което ни приканват в 14-дневен срок да платим цялото задължение или отиваме на съд и ни прекратяват договора.

Как реагира бизнесът на новото разхлабване на мерките?

Бизнесът реагира на новото разхлабване на мерките. От заповед на здравния министър днес става ясно, че посещенията в заведенията на хра...

Докато пишехме молби внасяхме частично суми по задължението. Но то е голямо, наемът е около 9000 лева на месец и не можем да го погасим при нулеви обороти, кредити...., знаете как е. Каква е тази нелепост, държавата да те затваря и отнема правото ти на работа, а после да те даде на съд затова, че, изпълнявайки разпоредбите, не можеш да платиш задълженията си?", питат собствениците на обекта.

В отговор от местната управа припомнят, че община Пловдив е една от първите в страната, която още миналата година заради пандемията предприе стъпки за облекчаване на малкия и среден бизнес – отменена е такса тротоарно право, намалени са наемите, а на заведенията, които са затворени – напълно опростени. “Не сме спирали да подкрепяме бизнеса през този период, облекчителните мерки бяха до края на август 2020 година, като това стана с решение на общинския съвет. В този период – от април до август, са опростени общински наеми за общо 180 000 лева, като в тази сума не влизат наеми на заведенията от шестте района на Пловдив“, заяви за Actualno.com заместник-кметът с ресор “Финанси“ Величко Родопски. Той допълни, че по предложение на общината, от 1 януари до 31 май тази година обектите отново са освободени от такса “тротоарно право“. “Това ще струва на общината близо половин милион лева, но ние сме наясно, че това е подкрепа за малкия и средния бизнес“, категоричен е Родопски.

Заместник-кметът по финанси обаче обясни, че от общината няма как да предприемат единично опрощаване на наемите на отделните заведения. “Постъпили са подобни искания при нас и от още няколко обекта, помещаващи се в общински имоти. Предвид усложняващата се епидемична обстановка, правим анализ на приходите в бюджета и обмисляме какви допълнителни мерки за облекчаването за ползвателите на общински терени да предложим. Очакваме, че до 15 април ще имаме яснота и ще внесем предложения в Общинския съвет“, заяви още той.

“Проверката ни по конкретния случай показа, че се иска опрощаване на наемите за ноември и декември, но ние не можем да вземем решение за минал период. Въпреки това сме отворени да водим разговори за разсрочване. За съжаление наемателите на въпросния имот не са се обърнали с подобно искане. По отношение на 14-дневния срок, мога да кажа, че това е стандартна процедура. Наясно сме със ситуацията и спрямо нито един от нашите наематели не сме прибягвали до принудително събиране на суми без да сме изяснили проблемите, с които те се сблъскавт“, допълни Величко Родопски.

Сдружението на заведенията предлага 3 варианта как бизнесът да отвори през април

Три варианта за отваряне на заведенията предлагат от Сдружението на заведенията в България с председател Емил Коларов. Според позицият...

Припомняме, че през февруари собственици на заведения настояха за по-ниски наеми на общинските имоти, които ползват, както и на таксите за битови отпадъци и тротоарно право за разполагане на масите пред обектите. Исканията бяха отправени в отворено писмо до Националното сдружение на общините от двете браншови асоциации, а целта - антикризисна подкрепа за бранша от страна на местната власт. Общинските наеми и различните такси са значителна част от разходите на собствениците на заведения. Затова те смятат, че ако общините ги намалят или отменят, това ще помогне на бранша в годината на криза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Над 4900 младежи са обхванати по проект „Младежки център Пловдив - мощен фактор за местно развитие"

Наказват служителя на ДАИ, който свали номера на паяка, вдигнал колата му

Влак и камион се сблъскаха в Пловдив

Бум на кърлежите в Пловдив

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com