106 апартамента - цената на летище "Божурище"

22446
106 апартамента - цената на летище "Божурище"
Снимка: БГНЕС

Летище "Божурище" е билозаменено за нови апартаменти. Това стана ясно след изслушване на работещи в Министерството на отбраната (МО) служители пред Временната комисия за летище "Божурище", предаде БГНЕС.

79 от 106 апартамента, получени от МО по сделката за летище Божурище, са били в София, 27 в Пловдив. Те са били новопостроени през 2005 – 2007 година. До 2008 г. имотите не са имали определено предназначение по член 3 по Наредбата за отдаване под наем. Има заповеди на министъра от 2008 г., с които за имотите е определено предназначение "служебни". За София за ръководни кадри са били 27 апартамента и два в Пловдив. Само за 17 апартамента нямало акт 16, но такъв е съставен по-късно. Така към момента всички имат акт 16. Извършена е оценка на пистата за излитане и кацане на стойност 751 349 лв.

Сделката за заменката на летище "Божурище" отива в парламента

Депутатите единодушно решиха да проверяват сделката за заменката на летище "Божурище" през 2005 г., както и процедурата по обявяването ...

Според зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев държавата само с конкретна оценка е ощетена с 4 млн. лв., само с цената, на която са дадени апартаментите и са приети – има за по 700 – 800 евро на кв. м. Макар според него да има разпореждане от 2005 г. да не са по-малко от 480 - 520 евро за София. "Няма апартамент, който е продаден под 600 евро", каза Красимир Велчев.

Временната комисия за летище "Божурище" приключва своята работа и до две седмици ще е готова с доклад.

Започваме подготовката на доклада, ще имаме две заседания, в които ще го обсъдим, и ще го предложим на председателя на Народното събрание за обсъждане след това в пленарната зала. Това каза председателят на комисията Петър Мутафчиев. Той посочи, че най-късно до две седмици ще са готови. "Волята на народните представители е да се излезе с един сериозен анализ, ясни констатации от страна на комисията и точни законови предложения до изпълнителната власт", заяви той. Според него за краткото време успели да съберат много фактологически материал. "Ясно е, че историческото значение на българската военна история на Летище "Божурище" и за историята на България е безспорно. Тук няма спор. Ясно е, че собствеността на земята е частна, т.е. има собственик, който иска да инвестира там. Въпросът е какво да се направи оттук нататък, за да се запази тази културна ценност", заяви Мутафчиев. Според него това, което могат да направят е да констатират фактите и да направят конкретни предложения до изпълнителната власт. "Добре е да препоръчаме да се създаде една цялостна система за всички държавни имоти, които държавата счита за неоперативни и трябва да ги продаде, за да получи пари, да има една предварителна оценка за тяхната културно-историческа стойност", посочи той.

Лично негова констатация е, че винаги, когато има заменки, когато има различни оценки на различни неща, винаги има съмнения, дори оценката да е перфектна. Това трябва да го разберем всички, за да не се стига до подобни разправии, подчерта червеният депутат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика