АБВ: Целта на Борисов е да използва коронавируса като инструмент да остане на власт (ВИДЕО)

5796
АБВ: Целта на Борисов е да използва коронавируса като инструмент да остане на власт (ВИДЕО)
Снимка: Пресцентър на АБВ

Единственото самосъхранително решение за Борисов е оставка на правителството и разгръщане на идеята за формиране на експертно такова. Това обяви председателят на АБВ Румен Петков по време на пресконференция в централата на партията.

„В неделя на нашата пресконференция ние направихме един апел към протеста ясно да формулира искането за разпускането на Народното събрание, което означава незабавна оставка на правителството, незабавна оставка на главния прокурор, назначаване на служебно правителство и насрочване на извънредни парламентарни избори.

Защото ходът на Борисов за самоспасяването като че ли остава само един. Очевидно не могат да се съберат 160 гласа за насрочване на Велико народно събрание. Става все по-трудно реализуема идеята на Борисов за 120 гласа, с които да се даде 5-месечен хоризонт на това Народно събрание за дебати по евентуална нова Конституция“, обясни лидерът на АБВ.

Според Петков другата цел е в рамките на този мандат Министерството на здравеопазването да може да оперира „заплахата“ коронавирус така, както намери за добре и да удължава живота на това Народно събрание и на това служебно правителство. "Но служебно правителство, което е направено от Бойко Борисов", подчерта Румен Петков.

Той беше категоричен, че правителството ползва инструмента коронавирус като политически и търговски инструмент, за да ограничава възможността за ефективен диалог, който да е подчинен на обществения интерес.

От своя страна, лидерът на АБВ-Младежи д-р Пламена Заячка призова гражданите в 08.00 часа утре (02 септември) да бъдат пред новата сграда на Народното събрание, за да поискат заедно оставката на депутатите. Младежите от АБВ ще връчат писма на народните представители, в което заявяват, че не желаят от тях промени, защото те не са носителите на промяна. Те не могат да рестартират системата, защото са част от нея и настояват за тяхната незабавна оставка.

„Правителството е пътник за никъде. Това става ясно, след като вече са под въпрос дори и тези 120 подписа, които по регламент трябва да се съберат, за да се внесе проекта за обсъждане на нова Конституция. Вчера БСП и ДПС заявиха, че няма да дадат своите подписи в подкрепа на това предложение, нито ще подкрепят предложението за свикване на Велико Народно събрание. Това означава, че оттук нататък всеки, подписал предложението на Конституция защитава собствения си интерес и удължава агонията на България с още пет месеца.

Д-р Заячка припомни, че още миналия месец АБВ-Младежи изпрати писма до всеки един депутат, в които ги призоваваха да не подкрепят този проект. „Фактът, че няколко партии публично заявиха такава позиция, само може да ни радва, че имаме скромен принос за това“.

Социално-икономическите мерки на правителството са прах в очите и печелене на време. Това коментира пък зам.-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева, която подчерта, че въпросните мерки са силно закъснели и припомни, че апел за предприемане на действия и план в тази посока ПП АБВ предложи още при зараждането на кризата около COVID-19, преди половин година. В предложените към настоящия момент мерки липсва какъвто и да е разчет и конкретни сметки.

Румен Петков: За премиера Борисов COVID-19 е бизнес и политика

За премиера Борисов COVID-19 е бизнес и политика. Това заяви пред журналисти в старата столица лидерът на ПП АБВ Румен Петков. Той доп...

Социално-икономическите мерки не се решават с даване на кредити, те се решават с пълна реформа в социалната сфера и с реално подпомагане на икономиката. До момента икономиката по никакъв начин не е подпомогната нито чрез схемата 60:40, нито с по 50 лева добавка към пенсионерските пенсии. Решението сме го подсказали, ние от АБВ, и това е преизчисляване на пенсиите”.

Колкото до ръста на заплатите в администрация, това е резултат от осезаемият край на управлението на Борисов и приносът на администрацията към гласовете на ГЕРБ по избори, коментира Ганчева и призова за експертни действия по съживяване на българската икономика.

„Българската икономика е не в криза, а в реанимация и трябва експерти да я спасят, а не това, което се представя за експерти. Иначе българската икономика е обречена“.

Ганчева каза, че ПП АБВ ще настоява пред Народното събрание от новия политически сезон за осъществяване на контрол върху обещаните пари и тяхното разпределение и разходване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика