Румен Петков: За премиера Борисов COVID-19 е бизнес и политика

5992
Румен Петков: За премиера Борисов COVID-19 е бизнес и политика
Снимка: Actualno.com

За премиера Борисов COVID-19 е бизнес и политика. Това заяви пред журналисти в старата столица лидерът на ПП АБВ Румен Петков.

Той допълни, че е изпратил до Министерство на здравеопазването запитване за аргументите, с които се издават и отменят заповеди за ограничаване разпространението на коронавируса у нас, както и колко са аутопсиите на починали от заболяването. На запитването, по думите му, е отговорено, че Министерството не е подготвило и не съхранява подобна информация.

„Тоест утре кафеджията Петков отива да съди държавата защото му е затворила кафенето и ще я осъди, защото министъра на здравеопазването не може да докаже на какво основание е издал заповедта си. Гражданинът Димитров отива да съди държавата защото е бил затворен в дома си за пет дни и не са му позволявали да излиза. И тук няма аргумент от Министерството и държавата ще е осъдена. И така нататък - всички, които искат да ни и съдят ще успеят, защото правителството действа в хаос. За правителството и по-точно за министър-председателя коронавируса е бизнес и политика“, каза още Петков.

Той уточни, че изпратил и още едно запитване до отговорното министерство относно средствата, които до момента държавата е платила за тестове за COVID-19, както и кои са доставчиците и купувачите.

„Прави впечатление порочният начин, по който бе сформиран Националният оперативен щаб. В него нямаше кмет, а се взимаха решения за общини – кое и как да бъде затворено, без участието на Националното сдружение на общините, без участието на кметове. Това е тотално неглежиране на местното самоуправление. По този начин Борисов казва мен кметовете не ме интересуват, аз казвам какво ще става, защото ако имаше кмет голяма част от безумията нямаше да се случат“, допълни още Румен Петков.

АБВ: Защо прокуратурата не влезе във вилата на премиера?

Като катастрофа определи лидерът на АБВ Румен Петков съотношението на безвъзмездни и заемни средства от договорените 29 милиарда евро ...

Като примери за най-засегнатите от кризата той даде университетските градове Велико Търново и Благоевград, при които според него последствията ще са трайни.

Думите му подкрепи и доц. Георги Кючуков, който е член на Изпълнителното бюро на ПП АБВ. Той допълни, че реално процентът на заболелите от първия ден на пандемията у нас до днес варира между 3 и 5,5% и уточни, че данните за разрастване на заразата са спекулация.

По думите му, основният проблем идва от хаотично взиманите решения от властите, в които няма последователност.

Ето как отговориха на въпрос: Какви са вашите препоръки за по-доброто управление на кризата с СОVID 19? Доц. Кючуков препоръчва строг контрол на изпълнението на мерките и затварянето на дискотеките, стадионите и др., които предлолагат събирането на много хора на малка площ.Румен Петков акцентира на необходимостта от аргументация на решенията, тъй като липсата на аргументация е основен проблем; защита на населението на общините, тъй като досега начинът на финансиране на Националният оперативен щаб (НОЩ) е порочен, без участието на НСОРБ и кметовете; и третата му препоръка е да се търси отговорност от Световната здравна организация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика