АБВ искат спешна среща с БСП за приоритетите на "БСП за България"

9443
АБВ искат спешна среща с БСП за приоритетите на "БСП за България"
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

АБВ ще се обърне към Корнелия Нинова и ръководството на БСП с настояване за спешна среща между ръководствата на формациите, в която да бъде представено разбиране за приоритетите в общата работа на формациите в коалиция „БСП за България“, съобщи председателят на АБВ Румен Петков. Оглавяваната от него партия ще предложи и експертно участие в групите, които се формират в рамките на преговорния процес за структуриране на парламентарно мнозинство и бъдещо правителство.

Сред водещите приоритети са съдебната реформа, здравеопазване, образование, култура и историческо наследство, енергийна сигурност, състояние на местните органи на самоуправление и не на последно място – взаимоотношенията на Р България с Р Северна Македония.

АБВ потвърждават подкрепата си за президентската двойка Радев-Йотова

АБВ потвърждават подкрепата си аз президентската двойка Радев-Йотова."Потвърждаваме категорично подкрепата си за Радев и Йотова. Счита...

Съдебната реформа не трябва да бъде правена на коляно, категоричен е Петков. Трябва да бъде направена достатъчно убедително, затова от АБВ предлагат създаване на Съвет по съдебната реформа към ръководството на НС, който да включва представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Освен Съвета по съдебна реформа, петков препоръча и незабавни стъпки и действия по освобождаване на главния прокурор и по смяната на атмосферата в съдебната система.

"Ще искам от тези, които сега обявяват, че ще сменят главния прокурор, догодина в началото на декември да напишат коледна картичка на главния прокурор. И сега го казвам. Много е вероятно догодина декември месец главният прокурор да се казва Иван Гешев, така че да си стягат коледните картички", добави Петков.

Лидерът на АБВ е категоричен, че трябва да се предприемат стъпки по доизграждане на Белене. "Не сме в ситуация да избираме Белене или Козлодуй. Изграждане на Белене и стартиране на 7 и 8 блок на Козлодуй! Всичко друго обрича България на енергийна зависимост", подчерта той. Според него е необходимо също генерално преосмисляне на състоянието на газопреносната мрежа, гарантиране на преки доставки на газ от Русия, оценка на състоянието на газовите дружества Булгаргаз и Булгартрансгаз.

По темата Северна Македония Петков съобщи, че АБВ ще предложат експерти за участие в група, която да предложи позиция на Народното събрание и тя да стане националната позиция на България. "Чудесно е да имаме работещи икономически отношения в туризма, в транспорта – това са много добри идеи, но трябва да сме със съзнанието, че животът не е започнал на 14 ноември", коментира той.

По отношение на здравеопазването той е категоричен, че трябва да се сложи край на порочната практика здравето на българина да бъде стока. Трябва да се преосмисли въобще начина на управление на държавните дружества, убеден е Петков. "В последните 5 – 6 месеца имаме повече от 10 държавни дружества с бордове от 9 души", посочи той. 

Румен Петков участва в XVII Международна конференция за ролята на медиите в борбата с тероризма

Румен Петков, в качеството му на председател на Общото събрание на Международния институт по сигурност и сътрудничество, участва в XVII...

Петков определи резултата за левицата от изборите като катастрофален и изрази безпокойство от ниската избирателна активност. Това, обаче се дължи на огромния срив на доверие от странна на избирателите, особено с оглед на безуспешната дейност на предходните два парламентарни състава, коментира той. „Фактът, че не излязоха да гласуват в голямата си степен българските граждани - плаши. Това задължава особено парламентарно представените политически сили към незабавни усилия за генерална промяна в атмосферата“, категоричен е Петков. "Предните два парламента, независимо от краткия си живот, оставиха впечатлението, че омразата, вулгарното, вулгарния език са доминиращи в българския политически живот и резултатът е този – 36 – 37%. Това ни безпокойство ще опитаме да покажем чрез нашето поведение в рамките на коалицията и в НС чрез нашия представител Владимир Маринов, който е избран за народен представител от Хасково", добави лидерът на АБВ.

Според Румен Петков, незабавно трябва да бъде стартиран анализ на Изборния кодекс и изборните правила  защото с изборните правила, се правят различни спекулации, които после се плащат от гражданите.

"Предупреждавахме, че безмерното разширяване на избирателни секции в чужбина не е добро решение, защото то откровено фаворизира ДПС", припомни Петков и упрекна основните мотиватори на разширяване на броя на избирателните секции в чужбина Христо Иванов, Мая Манолова, ИТН, които очакваха, че ще получат много гласове от Великобритания, Франиция, Канада, но не се случи. "ДПС на 4 април имаше 23 000, на 11 юли - 29 000 и на 14 ноември - 87 000 гласа", посочи Петков.

Той подчерта, че тези, които наложиха правилата в една или друга степен са потърпевши и отбеляза, че ако сме демократи,  връщане назад не може да има, но трябва да има ясни критерии. "Когато кандидатства за български гражданин лицето Х, искаме от него да покаже, че знае български, че познава българската история, географията на България – всеки, който има претенциите, че е български гражданин трябва да покаже познания по тези въпроси преди гласуването в чужбина – и да ги покаже не отвън пред стъпалата, а пред съответната избирателна комисия. Това са правила", добави Петков.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика