АБВ очаква широка политическа подкрепа за закона за референдумите

4080
АБВ очаква широка политическа подкрепа за закона за референдумите
Снимка: Thinkstock

АБВ очаква повечето политически сили в страната да подкрепят извършването на промени в закона за референдумите, тъй като под една или друга форма много от тях вече са заявили, че такава необходимост съществува. Това заяви депутатът от ПГ на АБВ Мариана Тодорова, предаде Фокус.

„Разчитаме на подкрепа, защото много от партиите в различни периоди във времето са изразявали такава. В левицата преди години се водеше дебат, че сега действащият праг е висок и е необходимо да се промени. При РБ тази тема също е коментирана с нюанси, че трябва да бъде задължителен референдумът. С оглед на това, че някои от политическите сили - както ГЕРБ, така и ПФ, поне в началото при преговорите при президента заявиха, че желаят да подкрепят предложения от него референдум, би следвало ако те наистина искат той да е валиден, да подкрепят нашите предложения. Разбира се, ние бихме подкрепили и други конструктивни идеи, които да се нанесат на второ четене върху този наш проект", посочи тя.

Близнашки: Трябва да променим правилата за избор на депутати

"Трябва да променим правилата за избор на депутати, иначе рискуваме да останем в същото трагично положение", каза бившият служебен прем...

Тодорова припомни, че АБВ настоява за промяна в закона при която нужните подписи за иницииране на референдум пред НС да бъдат намалени от 250 хиляди на 150 хиляди, а гражданската инициатива за провеждане на допитване до народа да става при събрани 300 хиляди подписа, а не 500 хиляди, както е в момента. В предложенията е заложено още и изменение на условията за признаване на референдума. Според тях резултатите от него ще се считат за валидни при достигане на активност от 40% плюс 1 глас от имащите право на участие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика