АЯР не е готова за диверсификация на ядрено гориво, Делян Добрев: Не приемаме бял флаг

5647
АЯР не е готова за диверсификация на ядрено гориво, Делян Добрев: Не приемаме бял флаг
Снимка: Actualno.com

Искри прехвърчаха между председателя на енергийна комисия Делян Добрев и шефът на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски. Поводът беше проекта на решение на Добрев, с което от ГЕРБ предлагат Министерски съвет да предприеме всички необходими мерки, които да гарантират завършване до края на 2023 г. на процеса по преглед от страна на Агенцията за ядрено регулиране на документацията по лицензиране на алтернативен тип ядрено гориво и издаване на разрешение за доставка и зареждане през 2024 г. Предложението цели още ускоряване на процеса по сключване на договор за доставка на неруско ядрено гориво за 5 енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ със срок за първа доставка до април 2024 г.

ОЩЕ: Николов каза ще затворим ли вратата на руски контрагент по поддръжката на АЕЦ „Козлодуй“

Всичко започна след като Бачийски поиска редакция на решението. Той заяви, че то може да се приеме като натиск върху агенцията да приключи с диверсификацията особено когато не е готова. „Министерски съвет не е в състояние да стартира процедура на лицензиране“, каза той.

Според него правителството трябва да осигури всички условия за доставка и лицензиране на ядреното гориво без да се споменава агенцията и да ѝ се поставят срокове.

"Лицензиантът трябва да подаде заявление в Агенцията по ядрено регулиране, заедно с това заявление трябва да представи редица документи, в които се обосновава безопасността на ядреното гориво. Тези документи касаят всякакви аспекти на безопасността. Има график между АЕЦ" Козлодуй" и "Уестингхаус". Съгласно този график за тази година трябва да бъдат изготвени и представени в АЕЦ 28 отчета, за 2023 г. са 21, за 2024 г. са 4 отчета. Очевидно е, че при такъв график, ще бъдем поставени в много неблагоприятна ситуация. Освен всичко друго, ние трябва да ги прегледаме, да видим наистина ли е така, наистина ли е осигурена безопасността, наистина ли е доказана. Предприели сме редица мерки в Агенцията за ядреното регулиране съвместно с АЕЦ "Козлодуй", които са насочени към ускоряване на този процес на лицензиране на горивото. Имаме договорка и вече сме получили 28 от тези отчети за предварителен преглед. Второ, направихме един анализ с колко от тях можем да се справим. Имайте предвид, че агенцията не разполага с този спектър специалисти. Ще се наложи част от тези документи да бъде извършена външна експертиза. Засега сме открили около 19 и може би 20 анализа, които ще се наложи да възложим.

„Не приемаме развяването на бял флаг. Ние наистина имаме срок и не сме си го измислили ние. Не искаме да оказваме никакъв натиск върху АЯР. Това, което сега ни казвате, че вашите инспектори още не са се запознали. Как е станало в другите страни“, отговори му Делян Добрев.

ОЩЕ: Петков пита защо още няма и неруско ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй". Но защо няма предвидени пари за проекта за тази година?

"Формално няма започнат процес", отвърна шефът на Агенцията за ядрено регулиране.

Добрев попита какво правят експертите от 30 години, че не са се запознали с горивото. Шефът на енергийна комисия, който е и вносител на предложението, подчерта, че не оказват никакъв натиск, но не са готови да извадят агенцията от проекта за решение, нито да променят сроковете в проекта на решение.

В края на дискусията Делян Добрев поускпокои страстите, като каза, че първо са се поскарали, но идеята е да стигнат до решение. 

Припомняме, че за 2022 година няма осигурени през държавния бюджет пари за проекта за диверсификация на доставките на ядрено гориво. На 2 февруари, 2022 година, по време на изслушване в парламентарната комисия по енергетика Бачийски коментира, че през 2022 г. няма да да бъдат проведени процесите за диверсификацията на горивото в АЕЦ "Козлодуй". "Анализът, който направихме сега, готвейки проектобюджета, показа, че всъщност ние можем още да съкратим тези разходи, тъй като някои от дейностите, които се очертаваха за тази година, няма да бъдат изпълнени. Имам предвид например процеса по диверсификация на горивото на АЕЦ "Козлодуй". Не очакваме тази година да се появят анализите, които трябва да разглеждаме и за които трябва да дадем разрешение, така че това е един резерв. Тоест едно намаляване на разходите за текуща издръжка бих поискал, знам, че може би не е възможно, но бих поискал да не е 5%, а малко повече", е точният цитат от думите на Бачийски при обсъждането на бюджета на подопечната му агенция. Тоест, той самият счита, че парите за процеса по диверсификация на ядреното гориво са "резерв" т.е. може да се отреже.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за прамиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика