Петков пита защо още няма и неруско ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй". Но защо няма предвидени пари за проекта за тази година?

7254
Петков пита защо още няма и неруско ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй". Но защо няма предвидени пари за проекта за тази година?
Снимка: АЕЦ Козлодуй

Премиерът в оставка Кирил Петков проведе среща с ръководството на АЕЦ "Козлодуй" и с представители на компанията "Уестингхаус". В разговорите участваха също министърът на енергетиката Александър Николов и Антон Симеонов, член на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Акцент в срещата бяха възможностите за завършване на процеса на диверсификация на ядреното гориво. В момента АЕЦ "Козлодуй" е изцяло зависима от руския внос. Целта на българския кабинет е единият от реакторите на атомната централа да заработи с гориво от "Уестингхаус". Петков заяви, че се надява да се изясни кои са препъни камъните, попречили за финалното реализиране на проекта с "Уестингхаус", подписан още в началото на 2021 г. "Обезпокоен съм от случващото се в Европа. И прогнозата ми е, че войната ще продължи още 5 години. Затова се надявам да успеем да продължим пътя ни на диверсификация", каза министър-председателят. Премиерът бе категоричен, че други държави от ЕС вече успешно са диверсифицирали енергийните си доставки, а България в момента се опитва да наваксва, за да се гарантира енергийната сигурност на българските граждани. Петков не уточни с имена кои са тези други държави, но със сигурност такава диверсификация е предвидена за най-голямата АЕЦ в Европа - Запорожката, която сега е под руски контрол и там има разположени руски военни. Участниците в разговорите поеха ангажимент в кратки срокове техническите проблеми в проекта да бъдат изчистени.

Николов каза ще затворим ли вратата на руски контрагент по поддръжката на АЕЦ „Козлодуй“

За всички необходими дейности за поддръжка на АЕЦ „Козлодуй“, за които няма алтернативно решение, българската страна никога...

В хода на срещата ръководството на АЕЦ потвърди, че от 2012 г. се обсъжда диверсификация на доставките (на ядрено гориво), което е предпоставка за защита на националната сигурност, но до 2018 г. в тази посока не е свършено абсолютно нищо. Процесът реално е започнал едва през 2019 г. с работни дискусии с алтернативен доставчик в лицето на "Уестингхаус" и тестове за безопасност, но поради трудности в преговорите се бави стартирането на законовите процедури. Затова и Петков пристигна днес на място, за да се увери какви са пречките и рисковете пред националния интерес на България.

Извън официалното съобщение обаче, за тази година няма осигурени през държавния бюджет пари за проекта за диверсификация на доставките на ядрено гориво. На 2 февруари, 2022 година, по време на изслушване в парламентарната комисия по енергетика председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Цанко Бачийски обаче коментира, че през 2022 г. няма да да бъдат проведени процесите за диверсификацията на горивото в АЕЦ "Козлодуй". "Анализът, който направихме сега, готвейки проектобюджета, показа, че всъщност ние можем още да съкратим тези разходи, тъй като някои от дейностите, които се очертаваха за тази година, няма да бъдат изпълнени. Имам предвид например процеса по диверсификация на горивото на АЕЦ "Козлодуй". Не очакваме тази година да се появят анализите, които трябва да разглеждаме и за които трябва да дадем разрешение, така че това е един резерв. Тоест едно намаляване на разходите за текуща издръжка бих поискал, знам, че може би не е възможно, но бих поискал да не е 5%, а малко повече", е точният цитат от думите на Бачийски при обсъждането на бюджета на подопечната му агенция. Тоест, той самият счита, че парите за процеса по диверсификация на ядреното гориво са "резерв" т.е. може да се отреже.

АЯР е институцията, която трябва да даде одобрение за използване на алтернативното гориво, след като се убеди, че това не носи риск са безопасната работа на централата.

ОЩЕ: Може да има леки проблеми с АЕЦ "Козлодуй" заради войната в Украйна - наследство от времето на Борисов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика