Академиците възроптаха срещу социологическите агенции

23587
Академиците възроптаха срещу социологическите агенции
Снимка: Thinkstock

Настоящото писмо е предизвикано от удара върху авторитета на нашата наука, нанесен от най-популярните социолози в страната – от социологически агенции.

Това заявяват в отворено писмо преподаватели от катедра "Социология" в Софийския университет.

"Държим да подчертаем, че социологията далеч не се свежда само до демоскопски и електорални проучвания, тя изследва цялостните процеси и тенденции на развитие на обществото, в което живеем, както и кризисните явления в него. Електоралните изследвания обаче, които бяха далеч от изборните резултати, неизбежно оказват влияние върху престижа на социологията като цяло" заявяват преподавателите.

Те настояват да се анализират причините, довели до провала на демоскопските изследвания на някои социологически агенции, прогнозиращи последните избори за евродепутати. Създава се впечатление за тежко нарушение на професионалните стандарти или за съзнателно манипулиране на резултатите. Това събитие не е изключение: подобни тревожни тенденции се проявиха и при предишните парламентарни и местни избори, напомнят университетските социолози.

"Излишно е да напомняме, че в учебните зали на университета се преподава, че спазването на професионалните стандарти е единствената гаранция за смислени резултати в едно социологическо проучване. Прилагането на научни методи е разписано като ключово правило в етичния кодекс на Българската социологическа асоциация, както и в целите и принципите на Европейската асоциация на изследователите в областта на общественото мнение и маркетинга (ЕСОМАР) и Българската асоциация на професионалистите в маркетинговите изследвания и проучванията на общественото мнение (БАМОР) – организации, в които социологическите агенции (или техни представители) членуват, заявяват преподавателите.

Неспазването на професионални стандарти води не само до срив в престижа на конкретната агенция, а подкопава доверието в способността на социологията да предлага научни обяснения на социалния свят. Не би трябвало да подценяваме дългосрочната опасност – да отблъснем млади хора от професии, свързани с прилагането на социологически методи.

Ние като академични социолози сме приели за своя кауза да преподаваме тази наука като шанс за разбиране на съвместния ни живот. Вярваме, че представителните проучвания имат за цел да покажат състоянието на обществените нагласи и призоваваме нашите колеги от бизнеса да се стремят да правят същото, се посочва още в отвореното писмо.

Те напомнят и текстовете на етичния кодекс, които задължават социолозите да "реализират своите задачи посредством внушаващи доверие начини и практики: те не правят съзнателно оценки, които са неистинни или подвеждащи"; "в професионалната си дейност социолозите не би трябвало да се ръководят от или подчиняват на целите на възложителя (политически, икономически, религиозни и т.н.), независимо от това дали ги споделят или не. Те не би трябвало да допускат изследването им да се използва за постигане на недемократични цели или такива, които имат за последица дискриминация на отделни групи".

Призоваваме колегите да се придържат към тези стандарти и принципи, приети от нашата професионална общност. Не можем да приемем отклоняването от тях в името на бизнес или други интереси, заявяват академичните социолози.

Под документа са се подписали: доц. Петя Кабакчиева, проф. Майя Грекова, проф. Лиляна Деянова, доц. Таня Чавдарова, доц. Светла Маринова, доц. Милена Якимова, доц. Боян Знеполски, гл.ас. д-р Стефан Попов, гл. ас. Мила Минева, д-р Елена Стойкова, д-р Момчил Христов, ас. Вероника Димитрова, ас. Антоанета Гетова.

Социолозите да се самозакрият

Купената социология отдавна не е ново явление в българския политически живот. Такава обаче нагла и разгащена надпревара кой ще лъже по-...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика