Александър Николов: Рамков договор за танкерите с газ има, офертата е ангажираща

6583
Александър Николов: Рамков договор за танкерите с газ има, офертата е ангажираща
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Бившият енергиен министър в кабинета „Петков” Александър Николов отговори на обвинения на служебната власт за хаос в енергетиката и недостиг на газ. Казаха, че работят 24 часа - минах снощи пред Министерски съвет, че сън не ме лови, но нямаше никой - така Николов иронизира създаването на "кризисен щаб" заради енергетиката и газовите доставки.

ОЩЕ: Енергийният министър: Имаме газ до края на септември, ситуацията с доставките е критична (ВИДЕО)

"Относно хаоса - представянето на офертата я има стенографирано в Министерския съвет. Второ - има рамков договор, сключен с конкретна компания. Трето - офертата не е оферта просто, тя е ангажираща”, обясни той по Нова телевизия. И уточни, че доставчикът е американската компания (пионер в сферата на втечнения газ) Cheniere. А офертата е всъщност част от рамката на споразумението между ЕС и САЩ за допълнителни доставки на втечнен американски газ в размер на 15 млрд. куб. метра за Стария континент.

Договорът е за седем карга т.е. седем танкера. "Офертата е ангажираща - право е на платеца и получателя да реши да я приеме или не. За трите карга има ангажимент, за четирите - описан механизъм", разясни Николов.

Енергийният министър: Имаме газ до края на септември, ситуацията с доставките е критична (ВИДЕО)

Ситуацията с доставките на газ е сериозна, за да не кажа критична. Това заяви на специален брифинг служебният министър на енергетиката ...

Бившият енергиен министър уточни, че има слот за първото карго т.е. договорено е къде да се разтовари - в Гърция. "За него е взето решение, защото е скоро във времето. То е през месец октомври. Този слот е осигурен, но съвсем случайно - след като е обяснено как той да се плати, дали да се вземе и т.н. и след като има цялата комуникация в "Булгаргаз" и БЕХ - решението още не е прието", посочи той.

За второто и третото карго подчерта, че при разговор със служебния министър, му е казал кои са неговите „критични” колеги от държавите. "Това са Гърция, Азербайджан и Турция. За мое съжаление - „мижав интерес” към момента за това нещо", допълни бившият министър.

Николов подчерта и друго - ако има саботаж от българска страна и интерконекторът с Гърция не тръгне на 1 октомври (чакат се акт 15 и акт 16, като в Гърция документацията е по-наред), то ще страдат българските потребители. Той беше категоричен, че заработи ли интерконекторът от октомври, ще има чувствително поевтиняване на газа в България. Припомняме, че ако той заработи, целият азерски газ ще идва през него на договорна цена: Шефът на "Булгаргаз" не говори като служебното правителство за криза с газа, вижда "Газпром" като последна опция

"Ако продължават, те приключват с искова молба" - така Николов отговори на твърдения на Николай Радулов, че прякорът на ексенергийния министър е Сашо Кеша и има връзка с Делян Пеевски. 3 години бях и Сашо Риска, защото се занимавах със сливания и рискови инвестиции, каза още той. "Асбурд" - така Николов отговори на въпрос дали е имал среща с Делян Пеевски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com