Апартаментгейт изяде и депутатското място на Цачева

14037
Апартаментгейт изяде и депутатското място на Цачева
Снимка: БГНЕС

Бившият министър на правосъдието Цецка Цачева, която подаде оставка заради скандала "Апартаментгейт" със закупените на занижени цени апартаменти, няма да се върне като депутат в Народното събрание.

Цачева се е отказала от депутатското си място, подавайки заявление в деловодството на парламента, според което "не желае да бъде обявена за народен представител от листата на ГЕРБ от Плевенския избирателен район". Молбата е подадена в същия ден, в който депутатите гласуваха оставката ѝ, избирайки на нейно място бившия председател на правната комисия Данаил Кирилов.

Мястото на Цецка Цачева като народен представител заема досегашния депутат от ГЕРБ Ралица Добрева, която беше на нейно място в парламента, докато Цачева министър на правосъдието, показва решение на ЦИК по казуса.

Цачева: Щом съм в оставка, значи нещо не съм направила както трябва

"Ако знаех, че в една и съща фирма сме толкова хора, тогава щях да мисля по друг начин. Въпреки че не мисля какво лошо има в това. Кате...

Цачева подаде оставка преди 2 седмици, малко след разкритията, че тя заедно със зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и депутата Вежди Рашидов са си купили апартаменти на занижени цени в столичния квартал "Изток" от фирмата "Артекс инженеринг". Жилището на Цачева е 198 кв. м заедно с гараж от 20 кв. м. За него Цачева и сестра ѝ Ирина са плати 285 000 лв., което прави около 660 евро на кв. м общо за двата обекта, или поне 2 пъти под пазарните цени.

Казусът с Цачева беше интересен, защото тя беше на второ място в листата на ГЕРБ в Плевен, но беше изместена с преференции от третия и четвъртия - Пламен Тачев и Владислав Николов. Цачева можеше да влезе в парламента, след като водачът на листата Ивайло Московски стана министър на транспорта, но тя също влезе в правителството на Борисов като министър и по тази причина депутатското място зае петата в листата Ралица Добрева.

След като Московски подаде оставка като транспортен министър през есента на миналата година и се завърна за кратко в парламента, Добрева напусна и след напускането на Московски тя пак зае депутатското място, обяснява Капитал.

В последното решение на ЦИК, с което Добрева стана отново депутат, изрично се казваше, че тя заема мястото, докато Цачева е министър. След оставката като министър обаче тя не можеше да се върне автоматично в парламента, защото не беше положила клетва като народен представител.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика