Асен Василев: Няма как на българския национален празник да се веят чужди знамена

12146
Асен Василев: Няма как на българския национален празник да се веят чужди знамена
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Излизаме много по-силни, защото сме единни и говорим с един глас. Досега трябваше да обясняваме защо войната е война за едни хора, а за други не е. Това заяви в "Панорама" по БНТ вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по повод оставката на министъра на отбраната Стефан Янев.

Когато трябва да действаш в такива условия и да вземаш такива тежки решения, не може да саботираш тези действия. Всеки от нас има собствено мнение - или вярваш в нещо или не, и ако не вярваш, е най-разумно да си подадеш оставката, допълни Василев.

Асен Василев: Започнахме преговори с Гърция за изграждане на нова ядрена мощност у нас

„Започнахме преговори с гръцките ни колеги за изграждане на нова ядрена мощност у нас, която да бъде ползвана от Гърция по дългос...

Тодор Тагарев е изключителен професионалист и ние разчитаме страшно много на неговата експертиза. Той дълго време е работил в Украйна точно този си капацитет – като военен експерт, заяви Василев на въпрос защо номинацията на Тагарев е била сменена в последния момент. По думите на вицепремиера обаче, интеграцията и работата с всички структури в НАТО и ЕС е изключително важна в момента, а избраният за министър Драгомир Заков идва от там.

В момента, в който на съседната улица разбиват къщи и Х на брой държави са извикали НАТО да се пазаят заедно, ние трябва да можем да се ползваме от тази колективна защита. Ако всеки пробва да се пази сам, шансът това нещо да се прехвърли при него, е изключително голям, каза още Василев.

Ние ще се броим с всички процеси, насочени срещу българския интерес, независимо дали те идват от Русия или от някъде другаде, категоричен е вицепремиерът. Руските процеси са много ясно активирани покрай войната, но не са само те, допълни той.

Относно създадената паника с цената на горивата и обвиненията към младежката организация на ГЕРБ, Василев обясни: Постове са достигнали до 1 милион човека във Facebook. Две бензиностанции вдигнаха цените, едната от която има 20 селски бензиностанции и това нещо се слага във Facebook и се изпраща до 1 милион човека. Има си член в Наказателния кодекс и той носи 5 години затвор. Цените в момента не са над 3 лв, а в поста пишеше 3,15. Цените са 2,75-2,76, колкото бяха и в понеделник.

"Асен Василев ще е най-големият кмет". НС реши общините да се отчитат пред вицепремиера

Народното събрание прие на второ четене промени в държавния бюджет, според които общините са задължени да представят в Министерството н...

Трябва да се подготвим за най-лошия сценарий - имаме зърно за две години напред, в резерва имаме зърно за 60 дни, обясни министърът. Ние искаме да изкупим достатъчно, така че да можем да изкараме зимата в най-лошия сценарий, ако станат невероятни неща, а не септември да се чудим откъде да купим и на какви цени. Така Асен Василев коментира днешната среща на премиера със земеделският сектор, на която се договориха за осигуряването на необходимите количества зърно за страната. Относно предвижданата финансова помощ за хотелиери, даващи подслон на чужденци, той заяви, че сумата 40 лв е нормална и има хотели, които са готови да посрещнат бежанците на тази цена.

Инфлацията очевидно е риск, не бих казал най-големия, смята Василев за последиците от войната. Последните 3-4 седмици ние работим активно да подсилим икономиката. Газът със сигурност е риск, имаме вече решение, което работи. С горивата нямаме проблеми - пуснахме ДАНС, НАП, "Митници" да направят истинска проверка на всичките резерви и нямаме проблеми, имаме достатъчно горива, кораби пристигат от "Лукойл" и те вече не са руски в голяма степен, така че да сме сигурни, че няма да имаме проблем по тази линия. Така че много активно работим да подсигурим, че няма да има икономически проблеми, подчерта Василев.

По въпроса за провокациите на паметника Шипка към премиера навръх Трети март, той отговори: Има една малка група, която е силно ожесточена по най-разнообразни причини, тя е пропита от много дълбока пропаганда. Това, което стана на Шипка е, че всъщност мислещи хора казаха - няма как на българския национален празник да се веят чужди знамена. Ако някой вее чуждо знаме, независимо чие, няма как този човек да защитава българския национален интерес, подчерта вицепремиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика