Асен Василев обяви от Брюксел: В България ще има регионален газов координационен център

5308
Асен Василев обяви от Брюксел: В България ще има регионален газов координационен център
Снимка: БГНЕС

В България се ситуира регионален координационен център, който ще управлява общата употреба на газовата и електрическата инфраструктура за югоизточна Европа, Италия и региона като цяло. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев на брифинг в Брюксел. 

Стана ясно, че представителите на правителството са имали  ползотворни срещи днес с вицепрезидента на ЕК Тимерманс, с представители на офиса на Урсула Фон дер Лайен и на този на Европейския съвет, както и на управлението на всички газови инфраструктури в Европа. На срещите страната ни е получила много силна подкрепа по отношение на темата за спиране на доставките на руски газ за България

"Поискахме решението за центъра да не е само за България, тъй като то е локално. Тази инфраструктура, която ние имаме за пренос на 20 млрд. кубически метра, се използва за Европа и за региона и точно благодарение на това в България, както казах, ще се ситуира този регионален координационен център, който да работи не само с нашата инфрастртура. Когато се направи най-доброто инфраструктурно решение за региона, ще започнат и общите поръчки на газ и оптимизиране на електроенергията", посочи Василев. Той обяви, че решението за общите европейски поръчки ще бъде взето в средата на май, а центърът трябва да заработи в следващите две седмици.

Вицепремиерът увери, че няма и никакъв проблем за следващата зима в България. "България не само може да достави 3 млр. кубика, които са необходими на страната, но и да достави едни допълнителни 17-20 млрд. кубика към Европа и региона, извън необходимите за страната.  Точно поради тази причина в България се ситуира регионалният координационен център", обясни Василев.  

Според него проблемът с газа няма да нагнети допълнително напрежението в коалицията. Василев коментира и срещата на Корнелия Нинова с бизнеса и предложението им да се върнем към договора с "Газпром" и да се преговаря за неговото продължаване. "Ние никога не сме напускали договора с "Газпром". "Газпром" спря да изпълнява договора едностранно", коментира Василев. По думите му плащанията няма как да са направени по начина, по който "Газпром" изисква. Вицепремиерът подчерта, че България няма намерение да си открие сметка в банката на "Газпром".

Той обясни, че страната ни е поискала правна помощ за арбитража и много внимателно се оглеждат договорите. Попитан дали страната ни ще съди "Газпром", Василев отговори, че се обсъждат в момента всички опции. "Ако имаме основания, ще ги съдим", допълни той.

Василев прогнозира, че това, което ни очаква като цени, може да се окаже по-добро от досегашните, които имаме от "Газпром". 

Министърът на енергетиката Александър Николов коментира, че ако договорките, които страната ни се опитва да направи, се реализират, има голяма вероятност повишение на цената на природния газ да няма. 

 

Министърът на енергетиката Александър Николов също коментира срещата на Нинова с работодателите. Той посочи, че трябва да се запознае с исканията им. "Преди да се обещава нещо, трябва да се прецени дали има наличния ресурс и как би могло да се реализира той", заяви още Николов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика