Нинова иска държавата да плаща част от газа за бизнеса, ако е по-скъп от руския газ

2657
Нинова иска държавата да плаща част от газа за бизнеса, ако е по-скъп от руския газ
Снимка: Михаил Митев, Actualno.com

Правителството да направи всичко възможно да възстанови разговорите с "Газпром". Докато всичко се възстанови, да се сложи таван или да се замразят цените на газа, каквито са сега по договора с "Газпром". Оскъпяването, което ще дойде отгоре по алтернативни доставки, да се поеме от държавата. Това каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по време на брифинг. Тя се срещна с представители на работодателските организации. Причината за срещата е темата за спирането на руския газ за България. Нинова уточни, че целта на срещата е да се спаси българската национална икономика и индустрия, да се запазят работните места на хората, да им се осигурят прилични доходи и да се предпиремат мерки, които да не помпат инфлацията, а да я намаляват. 

"Изправяме се пред вас заедно с работодателските организации. Това са организациите, чиито фирми-членки осигуряват 86% от БВП и при тях работят 82% от наетите работници в България. Изправяме се пред вас с пълната отговорност за това, което днес обсъждаме и решихме и което касае националната икономика, българската индустрия и страшно много работни места", каза още Нинова. 

"Подготвили сме един кратък анализ, че в засегнатите сектори от спирането на природния газ оперират 25 242 предприятия. Те са произвели продукция за 41 млрд. 447 млн. 960 хил. лв. (за 2018 година)", обясни Нинова. 

"Това, което обсъдихме и предлагаме като решение е тяхното настояване правителството да направи всичко възможно да възстанови разговорите с "Газпром" и доставките по съществуващия договор. Второ, предлагаме дотогава, докогато всичко се възстанови, да се сложи таван или да се замразят цените на газа, каквито са сега по договора с "Газпром" и по доставките, които трябваше да получаваме по този договор. Разликата, оскъпяването, което ще дойде отгоре по алтернативни доставки, да се поеме от държавата. На трето място - да се приеме спешно законът, с който се налага допълнително облагане върху свръпечалбите на енергийните дружества. Четвърто, да се продължат компенсациите за ток, които имаше досега за бизнеса от 300 лв. на мегаватчас, да се продължат за времето, докогато се решат дългосрочно проблемите с нови договори", коментира Нинова. Вицепремиерът заяви, че дори правителството да намери алтернативни доставки, дори трасе да се осигури, то ще бъде по-скъпо. 

Тя коментира искането на ГЕРБ за извънредно заседание на парламента в петък (29 април). "Ние предлагаме и нашата парламентарна група ще внесе предложение за решение точно на това заседание поради извънредната обстановка и необходимостта да спасим българската икономика, индустрия и работните места, парламентът да приеме решение за таван на цената на газа, каквато е сега и разликата да се поеме от държавата", коментира още вицепремиерът. 

По думите ѝ, ако за ГЕРБ най-важно е изпращането на оръжия за Украйна и в момента да ни вкара като страна в тази война, то за БСП най-важно е българска икономика, българска индустрия, българско производство, овладяване на инфлацията и цените.

Нинова счита, че с колегите си от "Продължаваме промяната" ще намерят общо решение, защото имат добър опит в това. "Първоначалните компенсации за бизнеса бяха предвидени докрая на март. Отидохме заедно пак в този състав в Министерски съвет, прие ни премиерът и с много разумни разговори и аргументи, удължихме тези компенсации за април. Мисля да постъпим и сега така. Нашите коалиционни партньори проявяват разбиране, чуват аргументи и разбират, че икономиката е може би пред скоби най-важната сфера, която трябва да се осигури, за да има пари за социална политика и здравеопазване", заяви още тя. По думите ѝ, разговорът вече е започнал в коалиционния съвет, където е обсъждана актуализацията на бюджета.

Нинова коментира и сходния законопроект за свръхпечалбите в енергетиката на ДПС и уточни, че БСП го е подкрепяла принципно, но според нея той е имал неясноти. "В момента заедно с колегите от "Продължааваме промяната" готвим новия законопроект, който е в този смисъл".

Корнелия Нинова отказа да даде лична оценка на Министерски съвет и на своите колеги в него.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) заяви, че ключов въпрос за конкурентоспособността на българската икономика и индустрията и доходите на хората, безспорно е цената на енергоресурсите. "На днешната среща обсъдихме цената на природния газ и цената на електроенергията. Тези свръхвисоки цени генерират инфлация", каза той. По думите му по-лесният проблем за решаване безспорно е цената на електроенергията, защото енергетиката генерира такива свръхпечалби, че само с част от тях могат да бъдат компенсирани всички потребители на свободния пазар. "Затова ние говорим за компенсации, които да започват от база цената на микса на електроенергията. КЕВР може лесно да я сметне. По нашите изчисления това е от порядъка на 150-160 лв. за мегаватчас. Това е цената на микса при условията, които са днес в България", коментира Велев. По думите му разликата над тази цена да бъде компенсирана на три четвърти, т. е. 25% да остават като свръхпечалби в енергетиката, а 75% да отиват за компенсиране на небитовите потребители като училища, детски градини, включително и за църквите. 

Той коментира и цената на природния газ. Велев заяви, че Европа ще потребява дълго време още руски газ. "Ако това е така, по-добре да се купува от производители, отколкото през посредници с 30-40% по-скъпо. Дали това ще стане чрез общо договаряне от Европейската комисия с "Газпром" или ще стане така, както останалите държави продължават да купуват природен газ, са варианти, които нека управляващите да си изберат. Това, за което ние настояваме, е да не се плащат грешни пари, които изтичат от България, от българското общество", допълни Велев. Той заяви, че докато се реши този въпрос, на срещата при Нинова, работодателите са се обединили около това разликата между пазарната цена при продължаващ договор и цената, която би се образувала чрез посредниците, да се поеме като компенсация от бюджета. 

От своя страна Кирил Домусчиев от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България определи диалога с Министерство на икономиката и индустрията като контруктивен.

"Бързо стигнахме до заключения какво е небоходимо да се направи, за да може българската икономика да съществува, да продължи да произвежда, да запазим поне съществуващите работни места и много важно нещо, което искам да подчертая - тези мерки, които се разбрахме и които трябва да бъдат предложени на българското правителство, са мерки за спиране на инфлацията", допълни Домусчиев. Той заяви, че работодателските организации очакват покана от страна на министър-председателя, министъра на енергетиката, за да се проведат разговори и да се види дали ще се прави нещо или не. "Нашите членове в момента не знаят какво да правят през май - дали да произвеждат, дали да подписват договори. Тук има представители на някои от големите предприятия, които в момента са спрели производство и не приемат поръчки. Те не знаят каква ще им е себестойността, цената на газа и на електроенергията. Това е много сериозен проблем. Ако наистина искаме да запазим държавата си, трябва спешно да вземем мерки", каза той. Домусчиев отбеляза, че протестите са крайна мярка и изрази надежда да не се стигне до там. 

Друг представител на работодателските организации настоя от името на работодателите Министерски съвет да удължи срока за компенсиране на всички небитови потребители, като те не настояват това да бъде от бюджета на държавата, а от свръхпечалбите, които акумулират в момента всички производители на ел. енергия. Работодателите са категорични, че нямат алтернатива като индустрия и като държава освен газа, който се получава предимно от Русия. Работодателските организации настояват българската държава да изпълни ангажиментите, които има по дългосрочния договор с "Газпром". 

Какво може да направи България без руски газ - четете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com