Спецпрокуратурата е образувала дело срещу Асен Василев за престъпление по служба*

14483
Спецпрокуратурата е образувала дело срещу Асен Василев за престъпление по служба*
Снимка: БГНЕС

Спецпрокуратурата е образувала досъдебно производство на 15 март срещу вицепремиера Асен Василев за длъжностно престъпление, по сигнал на "Инса Оил" и Георги Самуилов. Това съобщи вътрешният министър Бойко Рашков пред журналисти след заседание на вътрешната комисия в парламента.

"Гешев си е счупил краката да бърза, за да образуват досъдебно производство срещу вицепремиера Василев. Много скоростно е станало това по сигнал на "Инса ойл" и по-точно Георги Самуилов, който преди няколко дни е подал сигнал до главния прокурор", уточни Рашков.

Енергиен експерт: Бензинът ще поскъпне с 10-15 ст. при намалени доставки на петрол от Русия

С пускането на интерконектора с Гърция може да направим дългосрочни договори за доставки и ще сме зависими на 50% от руския газ. Това к...

"Така е бързано, че е написано "съобщение от органите на МВР". А такова нещо, такова съобщение и никакъв материал от МВР не е изпращан в прокуратурата", каза още министърът 

По думите му, главният прокурор Иван Гешев е разпоредил веднага на прокурор Паличева, която е изпратила на Спецпрокуратурата да образува досъдебно производство. "Тя не е оставила възможности, за да се прецени има ли или не данни за досъдебно производство. А по отношение на материалите, които МВР изпраща на прокуратурата, те потъват", коментира Рашков.

* ЕТО КАКВО ОТГОВОРИХА ОТ СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА ПРОКУРАТУРА

Припомняме, че миналата седмица компанията "Инса Ойл" разпространи до медиите позиция, в която заяви, че ще сезира прокуратурата заради изказвания на Василев.

Според "Инса Ойл", пред bTV вицепремиерът си признал за "уговорка" по отношение на цените на горивата в България. "За бензина стана ясно - "Инса ойл" и "Сакса" са двете вериги бензиностанции, които са вдигали цените нагоре, без да има предпоставка за това", каза Василев тогава. В позицията си, "Инса Ойл" обаче счита, че Василев не дал никакви смислени и категорични аргументи за това обвинение.

КЗК се самосезира за картел заради високите цени на горивата

КЗК се самосезира за наличие на евентуално картелно споразумение от страна на „Сакса“ ООД и „Инса Ойл“ ЕООД във...

Какво казва КЗК до момента

На 14 март КЗК обяви, че на база получената информация инициира предварително проучване, в хода на което анализира публично достъпни данни и такива, които са служебно известни на комисията. Установено било, че в множество медийни публикации се посочват две вериги бензиностанции, които са предлагали масовите автомобилни горива на цени, надвишаващи пазарните на 2 март, 2022 г. В допълнение Комисията установи, че същите две дружества са основни доставчици и търговски партньори на едно от дружествата, подало сигнал пред нея, както и едни от основните участници на пазара на производство и внос, търговия на едро и дребно с горива.

КЗК установи и, че от началото на годината се наблюдава постоянно увеличение на цените на дребно в страната, като най-сериозен ръст е в периода 02-03.03.2022 г. Тогава средната цена на бензин А 95 достига 2,78 лв./л, а цената на автомобилен дизел е на 2,82 лв./л. През разглежданият период най-високи ценови стойности са наблюдавани на бензиностанции от веригите "Круиз" и "Инса ойл", като на 02.03.2022 г. на бензиностанция "Круиз" средната цена на литър гориво е била 3.14 лв./л. за бензин 95 и 3,13 лв./л. за дизелово гориво. На бензиностанции от веригата Инса ойл на 03.03.2022г. средната цена на бензин А 95 и дизелово гориво е на цена от 2,98 лв./л. Данните са взети от специализираната платформа fuelo.net.

Според КЗК, може да се направи основателно предположение за наличие на забранено картелно споразумение, забранено от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), от страна на "Сакса" ООД и "Инса ойл" ЕООД. За тези дружества са събрани данни, че в периода 02.03.2022 г. – 11.03.2022 г. неоснователно са определяли /фиксирали/ продажни цени за крайни клиенти, от което е налице ограничаване или нарушаване на конкуренцията на съответния продуктов и географски пазар, казва КЗК. Това тяхно поведение може да бъде насочено към извършено нарушение на антитръстовите правила по чл. 15 от ЗЗК, което поведение има за цел или резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на съответния пазар, уточняват от КЗК.

В хода на разследването КЗК ще проучи поведението и на другите участници на пазара на горива, като при наличие на достатъчно данни кръгът на разследваните търговци на горива може да бъде разширен и допълнен.

По време на паниката: За 6 часа бензиностанциите продали гориво колкото за 4 дни

Между 16:00 и 22:00 часа на 2 март българските бензиностанции са продали горива, колкото се продават за четири дни. Това стана ясно от ...

Асен Василев: Пролет на високи цени за горивата и продуктите не се задава

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com