Атанас Атанасов е новият лидер на ДСБ

4439
Атанас Атанасов е новият лидер на ДСБ
Снимка: БГНЕС

Атанас Атанасов е новият лидер на ДСБ. Това решиха с тайно гласуване делегатите на Националното събрание на партията, предаде БНТ.

Другите конкуренти за лидерския пост са били евродепутатът Светослав Малинов, Борис Точев и Ралица Кирилова.

До това гласуване се стигна след като досегашният председател Радан Кънев подаде оставка след слабото представяне на парламентарните избори.

В отчетния си доклад Кънев посочи като политически успех създаването на Реформаторския блок, макар решението да е струвало тежки външни и вътрешни удари и компромиси.

Според него оттук нататък за ДСБ има два пътя - единият да се откаже от големите амбиции. А вторият в запазване и надграждане на проекта "Нова република".

"Този проект, приятели, не е неуспешен. Той е неразвит, той е твърде закъснял за изборите, които се проведоха през 2017 г., но е изпълнен с политически смисъл. Изпълнен е с ценности и вече е изпълнен с множество качествени личности", заяви Радан Кънев.

Какво още каза той прочетете тук.

Атанасов: Прокуратурата води кампания в полза на ГЕРБ

Сега сме в началото на предизборната кампания и виждам, че прокуратурата води кампания в полза на ГЕРБ и в полза на Бойко Борисов. Това...

Кой е Атанас Атанасов?

Атанас Атанасов е роден на 17 май 1959 година в село Батин, Русенско. Завършва право в Софийския университет „Климент Охридски“, след което е съдия в Русе (1987-1988) и прокурор в Разград (1989-1992). През 1992-1995 година оглавява районната дирекция на Министерството на вътрешните работи (МВР) в Разград, а след това работи като адвокат.

През 1997 година Атанасов става за кратко секретар на МВР, а малко след това оглавява Национална служба „Сигурност“. На този пост се замесва по-активно с политическия живот, като на 10 декември 1999 година предоставя на министър-председателя Иван Костов списък с 226 имена от доклад за корупция. Впоследствие са уволнени десет министри, сред които Богомил Бонев, Марио Тагарински и Александър Божков. На 5 ноември 2001 година доклада на Атанасов е цитиран в телевизионен предизборен дебат от кандидата за президент Петър Стоянов, което, според някои анализатори, става причина мнозина да оттеглят гласовете си в подкрепа на Петър Стоянов, както и загубата му на изборите.

След избора за президент на Георги Първанов през 2001 година Атанас Атанасов напуска Национална служба „Сигурност“ и се отдава на обществена дейност. Става член на Клуб „Диалог“, на базата на който през 2004 година е създадена партията Демократи за силна България. От 2005 до 2009 година Атанас Атанасов е депутат от ДСБ, а от 2006 година е председател на софийската организация на партията.

На парламентарните избори през 2009 година Атанасов не получава депутатски мандат, но през септември е назначен в Съвета на директорите на държавното предприятие „Информационно обслужване“ АД, където остава до август 2010 година.[1], когато е освободен от Симеон Дянков. На местните избори през 2011 година става общински съветник в Столична община в групата на Синята коалиция. На извънредните парламентарни избори през октомври 2014 е избран за депутат от КП "Реформаторски Блок" (в която участва като представител на ДСБ) от два района - 1 МИР (Благоевград) и 23 МИР (София), като избира да стане депутат от 23 МИР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика