Бареков поиска Плевнелиев да си подаде оставката

70477
Бареков поиска Плевнелиев да си подаде оставката
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев е забъркан в престъпления, изискващи наказателна отговорност. Това каза във Варна Николай Бареков и показа документи като доказателство, предаде БГНЕС.

Внесъл съм сигнал до Главна прокуратура срещу държавния глава. Очаквам да бъда подкрепен от останалите политически сили и в следващите часове Плевнелиев да си подаде оставката, заяви журналистът, който търси успех в политическото поприще.

Бареков представи документи, които според някои от текстовете в Наказателния кодекс уличават президента в търговия с влияние и пране на пари. През 2000 г. фирмата "Линднер Ирис" АД, която той представлява, е подписала договор с фирма "Симек" ООД, представлявана от Павлин Койнов и Милко Талев. Споразумението е на стойност близо 600 000 лева и в него има клауза за 9% печалба. Изпълнител на строително-монтажните работи е "Линднер". Срокът за изпълнение е от 300 дни, а всички плащания е предвидено да стават по банков път.

В началото на действието на този договор обаче Росен Плевнелиев, тогава бизнесмен, отива на касата на "Симек", за да получи 20 000 комисионна. Сумата е отчетена с касов ордер. В края на действието на този договор – 24 септември Плевнелиев отива, за да си прибере останалите 50 000 лева отново с касов ордер. Ако аз отида и се разпиша - какво е това рушветчийство, възкликна Бареков. Според чл.304 т.Б от НПК това се квалифицира като търговия с влияние, а според чл. 253 това е пране на пари. Бареков показа двата касови ордера с подписа на Плевнелиев и каза, че те са в основата на неговия сигнал до прокуратурата. След като Плевнелиев не отговори нищо за офшорките и имота си в Гърция, сега трябва да отговори откъде са тези пари, заяви журналистът.

С тези документи аз сигнализирам Главна прокуратура, но започвам да говоря и политически, ако президентът в рамките на няколко часа не си подаде оставката, закани се Бареков. Само да припомня, че неговият колега в Германия се оттегли направи заради заем, а тук става дума за престъпление. Призовавам ВМРО, ЕНП на Мария Капон, обръщам се към СДС и г-н Божидар Лукарски, дори към ГЕРБ и Реформаторския блок да окажат натиск върху Плевнелиев да си подаде оставката, заяви Бареков. Надявам се да има и граждански натиск върху институциите, защото хора с такъв статус е недопустимо да бъдат на най-висшите държавни постове. Надявам се прокуратурата да предизвика процедура по импийчмънт, както и той сам да си подаде оставката, призова Бареков.

Според него в момента няма никакъв проблем държавното обвинение да започне разследване, като за начало да бъдат разпитани двамата бизнесмени от "Симек" Койнов и Талев, за да се установи цялата истина. Това, което правя, в никакъв случай не би предизвикало никаква криза, защото дори да се стигне до отстраняването на Плевнелиев от президентския пост има кой да го замести. Става въпрос за достоен човек като Маргарита Попова, смята Бареков. Тя е добре позната и приета в Европа. Член е на няколко международни правни асоциации и ще доизкара неговия мандат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика