Близо 830 безработни могат да бъдат наети по програма "Работа" от 1 септември

2940
Близо 830 безработни могат да бъдат наети по програма "Работа" от 1 септември
Снимка: БГНЕС

Наемането на близо 830 безработни по програма "Работа" може да започне от 1-ви септември. По програмата ще се осигурява заетост в 14 общини с висока безработица от Северозападна България - Ружинци, Якимово, Хайредин, Димово, Борован, Вълчидръм, Чупрене, Бойчиновци, Метковец, Макреш, Криводол, Грамада, Чипровци и Брегово.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след информационна среща за представяне на национална програма за обучение и заетост на безработни лица "Работа" в град Монтана. В срещата участваха областните управители на Видин, Враца и Монтана, кметове на общини и работодатели, съобщиха от МТСП.

Социалният министър не пожела да каже колко са фалшивите инвалидни пенсии

945 000 са инвалидните пенсии, но ги вземат 518 000 души. Това заяви новият социален министър Бисер Петков, който е бивш шеф на НОИ. Ед...

В Северозападна България безработица е значително по-висока от средното равнище за страната. „Насочихме се към този регион, тъй като тук предлагането на работни места е малко, а в тези 14 общини безработицата е над два пъти по-висока от средната“, посочи министърът.

Предвиденият ресурс по програмата е 2 млн. лв., като финансирането е от бюджета на Министерството на труда и социалната политика. С тези средства ще се осигури заетост на 830 лица за четирите месеца до края на годината. Работодатели, които ги наемат, ще получават от държавния бюджет средства за техните възнаграждения в размер на минималната заплата и осигуровки. Средният разход на едно лице при пълна заетост месечно е около 600 лв. Това означава, че при около 8400 безработни лица в тези общини, всеки десети от тях би могъл да си намери работа по тази програма.

Договорите ще бъдат сключвани за 4 месеца с опция за удължаването им до 12 месеца. Ще направим всичко възможно да осигурим финансиране и за 2018 г. Амбицията ни е при добро представяне на проекта да разширим програмата и да включим и други региони, каза министър Петков.

Достъп до програмата ще имат всички безработни, регистрирани в бюро по труда. Приоритетно заетост ще се осигурява на продължително безработни, безработни на социално подпомагане, хора без професионална квалификация или с основно и по-ниско образование, младежи до 29 години.

Близо 3000 чужденци работят у нас през летния сезон

Хиляди чужденци – на работа в България. Оказва се, че страната ни става все по-популярна дестинация за сезонна заетост. Това лят...

В програмата могат да се включат максимално широк кръг работодатели от частния сектор, общинските администрации, общинските предприятия, социални предприятия, дружества за заетост, предприятия, които осигуряват временна заетост, неправителствени организации.

„Даваме приоритет на частните работодатели, защото очакваме, че част от лицата, които ще бъдат наети от тях, след изтичане срока на субсидираната заетост, ще останат и ще продължат да работят“, каза министър Петков.

Дейностите, за които частният сектор ще може да наема безработни, не са ограничени. Общините ще могат да ги наемат в общополезни дейности - ремонтни дейности по поддръжка на сгради, комунално битово обслужване, озеленяване, оформяне на тревни площи, изграждане на зони за отдих, ремонт и поддръжка на общински пътища, почистване на речни корита, отводнителни канали и канавки, поддържане на екопътеки и зони за отдих, отстраняване на неправомерни сметища, включително услуги, свързани с грижи в дома за деца и възрастни хора.

През следващата година в програмата ще бъде включени и курсове по ограмотяване и обучения по професия, тъй като голяма част от трайно безработните са без квалификация и образование.

ГИТ: Всяко искане на такси за осигуряване на работа в чужбина е незаконно

В началото на летния сезон зачестиха обявите в медиите и социалните мрежи за работа в чужбина. По този повод Изпълнителна агенция &bd...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Американското ядрено гориво получи разрешение за АЕЦ "Козлодуй"

Цената на медта покори нов 2-годишен връх

Солена глоба за АЕЦ "Козлодуй" за неразрешена търговия с вътрешна информация

Politico: България не може да се присъедини към еврозоната през януари 2025 година

Колко са нужни за издръжката на 3-членно семейство?

Отлагането на либерализацията едва ли ще се отрази на цените на тока

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече в АЕЦ "Козлодуй", кога започва зареждането? (СНИМКИ)

Пристига първото ядрено гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика