Бойко Рашков: Гласове се купуват с нечисти пари, дошли по линия на наркотрафика или друга криминална дейност

2515
Бойко Рашков: Гласове се купуват с нечисти пари, дошли по линия на наркотрафика или друга криминална дейност
Снимка: БГНЕС

"Темата "корупция" в момента е много по-мащабна като резултат, защото ние ще бъдем свидетели на престъпленията, свързани с покупката на гласове, до петък, до събота. Другата корупция, която е много страшна, която отслабва България като държава, е с чудовищни размери, не преувеличавам, думата е точна". Това каза в предаването „Лице в лице” по БТВ служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Той в прав текст заяви, че бившият премиер Бойко Борисов е раздавал бюджетни средства като свои.

„Затова препоръчах на главния прокурор тези дни да прочете Одитния доклад на Сметната палата, и да обърне внимание на изказването на моите колеги - министрите Петров и Комитова. Те съобщиха една ужасна сума - 8 млрд. и 600 милиона лева, които просто са дадени на фирми, вероятно такива, които са близки до управляващите, които бяха до 4 април, и в нарушение на Закона за обществените поръчки. Няма никакви изгледи тези средства да бъдат вложени в строителство или да бъдат върнати на държавата, няма никакви гаранции за това и дали ще извършат изобщо строителна дейност. Една фирма, както възниква, както се регистрира, така може да изчезне като фалира и т.н. Тези средства вече са в патримониума на тази фирма, те са излезли от бюджета на нашата страна, те са наши пари, на всички данъкоплатци, на всички българи и Борисов ги е раздал", подчерта Рашков.

Сийка Милева: Недопустими са атаки от представители на изпълнителната власт срещу независимата съдебна власт

Остра реакция на прокуратурата след днешните критики на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков по БНР за работата на държ...

"Преди няколко години на всички ни правеше впечатление - той бил дал пари да увеличи заплатите, дал бил пари да увеличи пенсиите, дал бил пари за това, дал бил пари за онова. Не, той не даваше нито тогава, нито дава сега собствени пари, но демонстрира, че разполага с богатствата на държавата като със свои собствени средства. Подобно нещо досега ние не сме забелязали в нито един наш политик. Това е единственият политик, който си позволява по такъв начин да раздава бюджетни средства, включително от отворения прозорец на т.нар. джипка”, допълни вътрешният министър.

По думите му разкритията за купуване на гласове са ежедневие. "Най-впечатляващият резултат е в Хасковско – откриха се списъци с 28 000 български граждани, избиратели, които данните сочат, че са били използвани на предходните избори и се подготвя използването им сега срещу заплащане. За Хасковска област такъв брой избиратели, които ще участват в изборите срещу заплащане, тоест хората трябва да гласуват не по волята си – това може да се дефинира като бедствие. Областта не е чак толкова голяма, избирателите не са чак толкова много на брой и близо 28 000 или 30 000 души - това е сериозен вот, който оказва съществено влияние върху крайния изход на изборите”, посочи Рашков. Той допълни, че и в други области се натъкват на такива случаи, като за момента се откриват списъци с лица по 2000 – 3000 - 4000 души.

„Може би до края на седмицата ще се констатират десетки хиляди български граждани, които ще се явят на изборите формално, без да изразяват собствената си воля. Това са първоначални данни, които служат за поставяне началото на наказателни дела. Те в момента в мащабите на страната са, ако не ме лъже паметта, повече от 20. Иначе сигналите в министерството са около 150 и по тях се работи”. По думите му, има български граждани, които очевидно са с толкова нисък стандарт на живот, че са съгласни срещу 30, 50 или малко повече лева да гласуват за този, за който им кажат.

„Това са нечисти пари, които са дошли по някакъв начин, дали по линия на наркотрафика или по друга такава подобна криминална линия, дали някой бизнесмен желае да бъде в много близки отношения с някои политици, на които разчита, че в последствие, ако се появят във властта, ще му помагат в бизнеса… Причините и източниците на тези средства могат да бъдат най-различни”, категоричен бе той.

Прокуратурата: Рашков посяга на върховенството на правото

По повод изявлението на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков по Българското национално радио от 05.07.2021 г., съдържащ...

Рашков уточни, че ГЕРБ не е единствената партия, за която се купуват гласове. „Но председателят на тази партия излезе извън нормалните граници да нарича на професионалния празник служителите на МВР милиционери и други подобни обиди. Хората си вършат професионално работата. Ако, когато един служител на МВР си върши професионално работата, ние го наричаме милиционер или по някакъв друг обиден начин – какво правим. Може ли един политик да си позволи подобно отношение и по такъв начин да смаже самочувствието на един служител на МВР, а иначе разчитаме на него да разкрива престъпления".

Рашков припомни, че преди няколко дни е заявил, че не е добре такава информация във връзка с купуването на гласове да се посочва гласово, защото някой би могъл да остане с впечатление, че МВР подбира партии, за да може да съдейства на други партии да се представят по-добре на изборите. "Тези случаи, които станаха публично известни – в Пловдив и в Хасковско, там и прокуратурата се намеси, като че ли прокуратурата се почувства засегната. Защото този човек, който най-напред полицията насочи своето внимание към него, от дълго време е в полезрението на полицейските органи, но по информацията, която имам – не са позволявали да се посегне към този човек. И затова казвам, че полицаите са се почувствали със законово развързани ръце вече да пристъпят към реализация по отношение на този човек. И какво стана накрая – с подигравки и прокуратурата, и бившият министър-председател – че това били милиционерски подходи", каза още той.

"Тук не става дума само за упреци към мен, защото действително при претърсването и изземането бяха намерени различни вещи, между тях е наистина имало и найвероятно контрабандни стоки, стоки без бандерол и други, но важното е, че са намерени списъци с имена на хора, на хартиен носител, срещу имената на които са посочени съответните суми. В хода на проверката бяха установени лицата, които са търсили български граждани, на които срещу заплащани да се обезпечи, че те ще гласуват за една или за друга партия. Лицата, които са получили такива суми, по 30 лв., също са установени и са разпитани от полицаите в Пловдив пред съдия. Пита се в задачата защо бившият министър-председател, а и един зам.-главен прокурор в Пловдив обръщат внимание единствено и само на факта, че при претърсването и изземването са намерени стъкленици или пък съдове с течност, която наподобява алкохол. Защо според вас е така? Искат да се омаловажи тази дейност, която е извършена и може би подготвят смачкването и на този случай, защото ние станахме свидетели на доста много такива. Тези лица са задържани с полицейска мярка „задържане под стража”, след което са освободени. За нашата прокуратура това, че има доказателства за такава дейност, която е класифицирана като престъпление срещу политическите права на българите, няма никакво значение. Те са освободени и дори се правят изявление все едно, че нищо не се е случило”, каза още Бойко Рашков.

На въпроса откъде знае, че тези списъци са предназначени за гласуване за ГЕРБ, а не за друга партия, Рашков заяви, че разпитаните 4 лица пред съдии са признали и са обяснили цялата обстановка, такава, каквато е била. "И при един относително ясен случай, по отношение на който са положени доста усилия, някокоденонощни усилия, бившият министър-председател казва – то там са намерени само някакви дамаджани…”, допълни служебният вътрешен министър.

Рашков: Ще сезирам ВСС за Гешев

Очевидно, от това ръководство на прокуратурата не може да очакваме съдействие, а само спънки, заяви служебният министър на вътрешните р...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика