Бойко Рашков поема бюрото за контрол на СРС?

46067
Бойко Рашков поема бюрото за контрол на СРС?
Снимка: БГНЕС

Бившият депутат от БСП Бойко Рашков, който през 1999 година за малко не стана главен прокурор, е фаворит за поста председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС), съобщава Mediapool.

Ако Рашков оглави бюрото, това няма да е първият път, в който той ще е начело на бюро за контрол на СРС. Той заемаше същия пост през лятото на 2009 година в края на мандата на правителството на Сергей Станишев, когато за пръв път бе създаден такъв орган. След това обаче ГЕРБ премахна бюрото преди реално то да заработи, а функциите му се поеха от парламентарна подкомисия.

Държавната охрана на Цветанов струва половин милион лева годишно

Няма повече конкретни данни по сигналите за заплаха на живота на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, затова и МВР не работи в таз...

Бойко Рашков е преминал през почти всички нива на държавното управление - бивш член на Висшия съдебен съвет (ВСС), бивш зам. правосъден министър на БСП, почти избран за главен прокурор, но спрян от президента Петър Стоянов през 1999 г. и заместен от Никола Филчев.
В края на септември 2012 година той бе номиниран от настоящия председател на НС Михаил Миков и за повторен мандат във ВСС от парламентарната квота. Въпреки че кандидатурата му се смяташе за сигурна, Рашков изненадващо не успя да събере необходимата му подкрепа и остана извън съвета.

В 5-членното Бюро за контрол на СРС-тата вече са разпределени. За БСП е отреден председателският пост, за ДПС - двата зам.-председателски, а Атака и ГЕРБ ще имат по един редови.

За заместник на Рашков най-вероятно ще бъде номиниран друг бивш член на ВСС - Георги Гатев, който бе в миналия състав на съвета, избран от парламентарната квота по предложение на ДПС. Не е изключено от ДПС да издигнат и чисто партийна кандидатура - Калиптен Алид, която, също като Рашков, беше в състава първото бюро за СРС-тата.

ГЕРБ пък възнамеряват да предложат двама кандидати, надявайки се един от тях да бъде одобрен от мнозинството. Това показвали сондажите им сред управляващите, коментираха неофициално депутати от опозицията. Тяхната номинация, която се води съгласувана и одобрена, е на Огнян Атанасов - бивш шеф на издирването в МВР, който впоследствие завеждаше и специализираната дирекция за проверка на неправомерното използване на СРС-та в парламентарната подкомисия в предишното НС.

Йовчев: Има установени нарушения за СРС, но не "на сметката" на Цветан Цветанов

Въпреки че днес парламентът не се събра отново поради липса на кворум, вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев даде данни отно...

Все още не е ясно кого смятат да предложат от Атака, допълва Mediapool.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com