Бойко Рашков прехвърли отговорите по "Червеи" на прокуратурата

10081
Бойко Рашков прехвърли отговорите по "Червеи" на прокуратурата
Снимка: БГНЕС

Оценявам установените нарушения като сериозни, след като между тях има данни за престъпна дейност. Това каза пред журналисти преди заседанието на ВСС - Бойко Рашков, председател на Националното бюро за контрол върху СРС, предаде Агенция "Фокус".

На въпрос кога са извършвани престъпленията, той коментира, че този отговор може да бъде даден от прокуратурата. Относно това кога е научил и кога е почнало да се занимава бюрото със случая, Рашков обясни: "През декември месец бюрото беше сезирано официално от ръководството на МВР, от служба „Инспекторат". Част от материалите, които са били събрани от тази служба, до колко си спомням бяха пратени на прокуратурата".

Лазаров въобще не бил питан за операция "Червеи", твърди Рашков

Настоящата дирекция „Сигурност” в МВР е заявител на СРС-тата, станали известни като разработката „Червеи”. Съд...

Рашков допълни, че прокуратурата е извършила проверка, по нейна линия, а бюрото по тяхна. „След като приключихме нашата работа, по закон имаме задължението да изпратим резултатите до съответните институции", заяви Рашков. Той уточни, че резултатите са изпратени до министъра на вътрешните работи и до главния прокурор.

Същевременно бившият началник на военното разузнаване и министър на вътрешните работи в служебното правителство на Ренета Инджова ген. Чавдар Червенков също поиска категорични отговори какво представлява "Червеи". "Според мен, има две положения. Едното, това, което твърди бившият министър на вътрешните работи Йовчев, е, че е проведено мероприятие, за да се пресекат опити за изнасяне на информация за нерегламентиран достъп на служители на МВР в базата данни на министерството и изнасяне на информация. Ако това е така, тази акция трябва да бъде приветствана, да бъда продължена и доведена докрай. Тоест да знаем имало ли е нерегламентиран достъп, изнасяне на информация, какво е станало с нея, прекратен ли е този достъп, кои служители са виновни, наказани ли са и т.н. Другият вариант е, че под формата на такова мероприятия за разкриване на нерегламентиран достъп някой е осъществявал нерегламентиран достъп и се е ползвал от информацията в базата данни", каза още генералът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика