Бокова: Не съм обидена на България, но тя изпадна в нелепо положение

1907
Бокова: Не съм обидена на България, но тя изпадна в нелепо положение
Снимка: Getty Images/Guliver

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова не е обидена на българската държава заради действията на правителството в оставка, което я смени седмица преди ключовото гласуване в ООН.

„Тук изобщо не става дума за обида. Получих изключително огромна подкрепа от много българи – в България и по целия свят, имейли, обаждания, писма”, сподели Бокова, която е най-добре представилата се жена сред кандидатките за поста генерален секретар на ООН. Тя остави далеч зад себе си такива силни фаворити като аржентинската външна министърка Сусана Малкора и бившата премиерка на Нова Зеландия Хелън Кларк. Кандидатурата на правителството в оставка Кристалина Георгиева беше предпоследна.

Ирина Бокова смята, че трябва да мине време, за да оценим какво точно се е случило. „Според мен беше грешка. За съжаление България попадна в едно доста нелепо положение. Много съжалявам, че се случи така. Надявам се всички ние да направим някаква преценка и да видим как България занапред ще защитава достойнството си и по какъв начин ще си възстановим авторитета”, заяви генералният директор на ЮНЕСКО и добави: „Изключително благодарна съм на тези, които ме подкрепяха и се опитах да направя така, че все пак да изляза и аз, и България с чест от това състезание. Не бих искала повече да коментирам. Мисля, че един ден ще има възможност повече да се говори на тази тема”.

Тя увери, че в момента е изключително позитивно настроена. „Концентрирана съм върху последната година от моя втори мандат и има много неща, които трябва и мога да направя, включително за България. Нека да гледаме напред”, призова Ирина Бокова, цитирана от БГНЕС.

Относно това дали има бъдеще като заместник-генерален секретар на новоизбрания секретар на ООН Антонио Гутериш, тя заяви, че няма такава амбиция.

„Имам една година в ЮНЕСКО, която е много важна. Това е краят на вторият ми мандат. Готвим генерална конференция догодина, имаме много важни неща, които трябва да правим, свързани с конференцията по климата в Маракеш, с дневния ред на развитието, с опазване на културните паметници в зоните на конфликти. Само след седмица предстои голяма конференция в Абу Даби, която ЮНЕСКО организира, заедно с френския президент и емира на Абу Даби. Искаме да лансираме един голям фонд за опазване на културното наследство в зони на конфликти и още много работа”, подчерта генералният директор на ЮНЕСКО.

На въпрос дали някой я е търсил за съвет с оглед на политическата ситуация в страната след оставката на премиера Борисов и това, че се търси служебен премиер, Бокова заяви, че в България върви нормална и конституционна процедура, както и демократичен процес – избори. „Нямам възможност да следя в детайли, не ми е и това задачата, нито да давам оценки, но е добре, че върви един демократичен процес. Това е хубаво”, смята Бокова.

Тя е поздравила Румен Радев за избирането му за президент, както всеки друг държавен ръководител в света, когато бива избран.

На въпрос как ще коментира резултатите от президентския вот у нас и каква, според нея е причината за слабото представяне на ГЕРБ, тя категорично отказа коментар. „Един генерален директор на организация като ЮНЕСКО не коментира резултати от избори”, допълни Бокова. Тя пожела на новоизбрания държавен глава Румен Радев да работи за България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика