Бонев: Софиянци не искат още от същото. Хекимян: Ще бъдем силна опозиция (СНИМКИ и ВИДЕО)

2170
Бонев: Софиянци не искат още от същото. Хекимян: Ще бъдем силна опозиция (СНИМКИ и ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

След като положиха клетва по време на тържественото първо заседание на Столичния общински съвет (СОС), новоизбраните местни депутати споделиха очакванията си към новия мандат 2023 - 2027 г. на управлението на местната власт в столицата.

В своите слова председателите на седемте групи в СОС дадоха ясни знаци кой кого ще подкрепя и кой ще е в опозиция.

Борис Бонев: Софиянци ни изпратиха тук с реформаторски мандат

"Повече от всякога сме изправени пред съществен избор - дали Столичния общински съвет ще разрешава натрупани проблеми с конструктивни дискусии и много работа, или ще формира още повече и още по-дълбоки обществени разломи. Дали ще бъдем част от решението, или ще се окажем проблемът на София. Това зависи от съвестта и индивидуалните действия на всеки един от нас", каза излъченият от коалиция ПП-ДБ-СС за председател Борис Бонев.

"Имаме много да се реваншираме на софиянци. Тук представляваме хората, които са гласували за нас, но и мнозинството, което изобщо не гласува на изборите", подчерта Бонев и изрази надежда, че нито един съветник не би позволил съветът на София да бъде обект на подигравки.

Още: Терзиев след клетвата си: Няма мърдане, тук сме четири години заедно (СНИМКИ и ВИДЕО)

"Решени сме да бъдем водени от дълг към гражданите и уважение към чуждата гледна точка. Призовавам ви към дух на разбирателство, градивните критики са добре дошли, но верните решения трябва да бъдат подкрепяни", подчерта Бонев, обръщайки се към групата на ГЕРБ.

"Софиянци ни изпратиха тук с реформаторски мандат, но и със седем политически партии. Смисълът на това многообразие е да имаме различен поглед върху проблемите, а не да политиканстваме. Ще положим много усилия да стабилизираме града, институциите и неговите финанси. Има риск да загубим десетки милиони средства европейско финансиране. Не сме онези, които ще ударим ръчната спирачка на София, както бяхме обвинявани. Призовавам ви да обединим усилия, знания и решителност", каза още водачът на съветниците на ПП-ДБ-СС, които са 24 души.

 

Антон Хекимян: Сформирайте мнозинство и управлявайте

"Работата за София трябва да продължи с усилията на спечелилата и най-голяма група в Общинския съвет. Ние ще бъдем силна опозиция и ще наблюдаваме всичко отблизо", каза от своя страна провъзгласеният за лидер на опозицията Антон Хекимян.

От думите му стана ясно, че ГЕРБ няма да издига кандидатура за председател на Общинския съвет: "Време е хората, които декларират, че могат да управляват по-добре, да сформират мнозинство и да видим този нов модел на работа", подчерта още Хекимян.

Още: Васил Терзиев и новият Столичен общински съвет встъпиха в длъжност (СНИМКИ и ВИДЕО)

Иван Таков: Няма да участваме в сглобки

"Ще подкрепяме всички иницативи, които отговарят на принципите за свобода, принципност и солидарност. Ще участваме в разговори по политики, базирани на ценности, а не на интересчийски мнозинства. Ще търсим мнозинства по политики, а не мнозинство, което да гарантира комфорт на нечии интереси", каза председателят на групата на "БСП за България" в новия столичен парламент Иван Таков.

По думите му социалистите ще следват своите ясни приоритети, които са обявили още в кампанията - децентрализация, връщане на всички комунални услуги в ръцете на Столична община, достъпно и качествено образование и здравеопазване.

Още: Председателят на общинския съвет като председателя на Народното събрание - крайъгълен камък за новите общинари

"Няма да правим сглобки и мнозинства за управление на София. Не искаме да участваме в поредното управление на Столична община, което няма да е добро за софиянци", каза Таков, обръщайки се към групата на ПП-ДБ-СС.

Деян Николов: София старее, но не расте

"Вече 18 години градът ни старее, но не расте, противно на девиза ни. Старее в облика си, в метода си на управление, старее като философия. В същото време не расте по площ, а се уплътнява. Не расте по качество на живот, а се корумпира. Не расте в развитието си, а се застроява", подчерта общинският съветник от "Възраждане" Деян Николов.

Още: "Възраждане" обвиниха американското посолство за ниските си резултати от местните избори

Той даде заявка, че тяхната група ще спрат корупцията и ще се изправят срещу столичната олигархия: "Тук сме да ревизираме старото управление и да обърнем внимание на тотално забравените крайни квартали и села около столицата", подчерта бившият депутат в парламента от партията на Костадин Костадинов.

Вили Лилков: Ще бъдем партньори на всички

"Ще работим с желание и с експертиза, ще подкрепяме всичко смислено, което ще се предложи за София. Ще се противопоставяме на лошите практики и на всички гледаме като на партньори. Пожелаваме си да загърбим политическото противопоставяне и да мислим за просперитета на софиянци", каза от своя страна водачът на групата съветници на местна коалиция КОД и бивш кандидат за кмет от "Синя София" Вили Лилков. Общо трима души ще бъдат част от новия съвет от дясната коалиция.

Още: Две са опциите за мнозинство в Столичния общински съвет: Говори Вили Лилков (ВИДЕО)

Пламен Данаилов: Ще работим да реализирате и вашите обещания

"Няма да изпадаме в политическата риторика, която и днес чухме. Ще предлагаме и ще подкрепяме всички градивни идеи и ще помогнем и вие да изпълните вашите предизборни обещания", подчерта Пламен Данаилов, който ще оглави групата на "Има такъв народ" в Столичния общински съвет. Тя е съставена от трима съветници.

Карлос Контрера: Няма черно и бяло

"Сигурен съм, че по много от въпросите гледаме в обща посока. Смисълът на властта е в носенето на отговорност - и за добрите неща, но и за негативите. Няма вариант, в който един да е само в бяло, а всички други да са лоши. Вземането на решения е сложен процес, понякога труден и невъзможен. Моят призив е да носим отговорност, но и да не забравяме, че сме представители на политически организации", каза единственият съветник от ВМРО-БНД Карлос Контрера.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Денков: В крайна сметка Нотариуса е бил „информатор“ на МВР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика