Борис Бонев: Назначението на Ивайло Иванов е незаконно, внасяме сигнали и срещу Фандъкова

10750
Борис Бонев: Назначението на Ивайло Иванов е незаконно, внасяме сигнали и срещу Фандъкова
Снимка: БГНЕС

Общинският съветник и активист от "Спаси София" Борис Бонев внесе сигнал за незаконно назначаване на настоящия шеф на Столичния инспекторат Ивайло Иванов.

"Имаме обосоновани съмнения, че Фандъкова е наушила чл. 10 на Закона за държавния служител, когато е назначила изгонения от МВР заради полицейското насилие на трудов договор, с което е спестила на Иванов явяването му на конкурс и доказването на компетенции за тази висока позиция", обяви Бонев.

Протест пред Столична община срещу назначението на Ивайло Иванов (ВИДЕО)

Граждани излязоха на протест пред Столична община под мотото "Вън каскетите от общината". Недоволните искат оставката на кмета Йорданк...

Според въпросния Закон се предвижда именно провеждане на конкурс за заемане на поста, който обаче не е осъществен. В този смисъл правната процедура по назначаването на Иванов е абсолютно неясна. Настояваме за оставката както на новия шеф на Столичния инспекторат, така и на кмета Йорданка Фандъкова, обявиха още от "Спаси София".

В отговор на официално запитване от организацията Столичната община е потвърдила, че Ивайло Иванов е назначен като директор на Столичния инспекторат на трудов договор.

“Г-жа Фандъкова е назначила освободеният от МВР кадър като обикновен наемен работник, въпреки че той заема висока ръководна позиция в администрацията. Нормативната уредба обаче изисква директора на Столичния инспекторат да се назначава по процедурата за държавни служители. Затова смятаме, че кметът Фандъкова е нарушила закона и назначаването на г-н Иванов практически е незаконосъобразно.” - обяснява адв. Христо Копаранов от юридическия екип на "Спаси София".

Групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет обясни защо бивш главен секретар на МВР пое Столичния инспекторат

На Ивайло Иванов не е търсена друга отговорност, освен политическа с уволнението му като главен секретар на МВР заради кадрите с полице...

Припомняме, че самият Иванов беше главен секретар на МВР по времето на третото правителство на Бойко Борисов, но беше освободен от длъжността с мотив "полицейско насилие" по време на големите протести срещу Борисов и главния прокурор Иван Гешев от лятото и есента на 2020 година.

"Скандално, нагло, недопустимо" - така независимият общински съветник Борис Бонев реагира на назначението тогава и попита защо Фандъкова не е защитала назначението си публично и не го е обявила така, че по-голяма част от обществото да научи.

"Новият шеф не дойде с план за реформи и подобрения, а е поредното партийно назначение спуснато от Фандъкова. Това бе направено тихомълком, което буди съмнения за задни помисли и нечисти цели. Може би Инспектората трябва да продължава да си затваря очите, за да могат фирми на вълци и орлета да печелят стотици милиони "почиствайки" София. Или близки до Бойко Борисов ресторантьори да продължават безнаказано да окупират общинска собственост с незаконните си тераси", питат от "Спаси София" - организацията, която стои зад Бонев и поискаха оставката на Фандъкова заради това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика