Борис Ячев: Много българи в чужбина няма да могат да гласуват

1674
Борис Ячев: Много българи в чужбина няма да могат да гласуват
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

"Решението на президента Румен Радев да насрочи възможно най-ранната дата за провеждане на изборите и в същото време да поиска редица кардинални промени е йезуитско и по никакъв начин не подпомага както вота у нас, така и възможността на сънародниците ни зад граница да гласуват." Това заяви заместник-председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и заместник-председател на НФСБ Борис Ячев пред "България он Еър". „Ако президентът толкова се грижеше за това българите в чужбина да могат да упражнят правото си на глас, то тогава трябваше да избере дата, някъде към средата или края на май“, посочи Ячев. По думите му тогава се очаква в повечето държави на ЕС епидемичната обстановка да бъде успокоена, мерките на социална изолация да бъдат отхлабени и да се разреши пътуването между градовете, за да могат нашите сънародници да отидат до съответните секции.

„В момента в повечето европейски държави са въведени строги мерки. Ето, преди ден Нидерландия затегна изискванията, движението между отделни селища е силно затруднено, наложен е вечерен час“, подчерта зам.-председателят на НФСБ. Той цитира писмо на българи от Германия, от което става ясно, че за да бъдат разкрити секции, в които нашите сънародници там да гласуват са нужни минимум 60 дни. „Външно министерство трябва да отправи искане за разкриване на такива секции и за това има определен немалък срок. Такова е изискването на германските власти. Защо Румен Радев, като иска да осигури максимална възможност на българите зад граница да гласуват, не се съобрази с това“, реагира Борис Ячев. По думите му се цели поставянето на редица подводни камъни и миниране на изборния процес.

Ще отидат ли всички парламентарни партии на консултации за изборите при президента?

Днес, 12 януари, държавният глава Румен Радев ще приеме парламентарно представените политически партии на консултации във връзка с орга...

Той категорично отхвърли тезата за гласуване по пощата. „При това качество на пощенските услуги в момента, при затруднената възможност на много българи, сезонни работници в европейските държави да посочат точен адрес, на който да бъде върната изборната бюлетина и запазена тайната на вота – това е невъзможно.Какво се получава? Президентът настоя за спешни мерки, определи ранна дата, но на практика не даде възможност на българския Парламент по някакъв начин да реализира тези мерки“, коментира зам.-председателят на НФСБ. Борис Ячев бе категоричен, че налагането на промени в Изборния кодекс в 12 без 5 никога не дава добър резултат и припомни поправките на Мая Манолова, „на които и до днес берем отровните плодове“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

На комисия: Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика