Борисов: Гарантираме 60/40 до септември 2021г., въвеждаме 75/0 за затворените бизнеси (ВИДЕО)

4758
Борисов: Гарантираме 60/40 до септември 2021г., въвеждаме 75/0 за затворените бизнеси (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

"На последното правителствено заседание за 2020 г. взехме много важни решения:

✅ Разпределяме 300 млн. лв. от бюджета за 2021 г. за удължаване на мярката 60/40 до края на март. Очакваме да бъдат запазени 180 000 работни места. До момента по мярката са изплатени над 627 млн. лв. и са запазени 250 000 работни места. В следващите седмици ще гарантираме прилагането й до септември 2021 г.

✅ Удължаваме схемата 80/20 до края на март. Дотук по нея сме спасили около 30 000 работни места в туризма, хотелиерството, ресторантьорството и транспорта. Ще продължим подкрепата с още 40 млн. от ОПРЧР.

✅ Работниците от затворените от 1 до 31 януари бизнеси ще получават компенсации в размер на 75% от осигурителния си доход. Това е повече от сегашните 24 лв. за наетите на 8-часов работен ден. 50 млн. лв. сме отделили за това. За компенсации за ноември са кандидатствали почти 5 000 работодатели за 23 000 работници, което ни струва 11 млн. лв."

Това написа във Facebook профила си премиерът Бойко Борисов. Видео от заседанието можете да видите тук:

"Днес удължаваме мярката 60/40 до края на март, а в следващите седмици ще гарантираме прилагането ѝ до септември 2021 г. Продължаваме подкрепата за туризма и транспорта с мярката 80/20, а от 1-ви януари въвеждаме помощта от 75/0 за затворените бизнеси". Това заяви още министър-председателят Бойко Борисов по време на  заседанието на Министерския съвет, което се проведе чрез видеоконферентна връзка, предава БГНЕС. 

По отношение на мярката 60/40 министър-председателят Борисов изтъкна, че държавата заделя огромен финансов ресурс за приложението ѝ. До момента по мярката са изплатени над 627 млн. лв. и са запазени 250 000 работни места.

Правителството реши също да удължи до 31 март 2021 г. срокът за изплащане на компенсации с цел запазване на заетостта в размер на 290 лв. месечно на работниците, служителите и самоосигуряващите се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“.

"Допустимите кандидати по мярката са работодатели от секторите пътнически и градски транспорт, пътнически сухопътен транспорт, хотелиерство, ресторантьорство. Право на подпомагане по тази линия имат и самоосигуряващи се лица с дейност в същите сектори, както и упражняващи свободна професия, и еднолични търговци", заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

До този момент по мярката са разплатени 43 милиона лева и са запазени около 30 000 работни места. За удължаването ѝ до края на март са осигурени още 40 милиона лева, които ще бъдат отпуснати от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. "Това означава, че общо ще бъдат дадени 83 милиона лева", подчерта министър-председателят.

Борисов акцентира също върху важността на мярката 75/0 за затворените бизнеси:"Работниците от затворените от 1 до 31 януари бизнеси ще получават компенсации в размер на 75% от осигурителния си доход. Това е повече от досегашните 24 лв., които даваме и е за наетите на 8-часов работен ден. На практика мярката означава, че работодателите не дължат нищо, а работниците им получават 75% от дохода си", посочи министър-председателят Бойко Борисов. Дотук кандидатствалите по мярката са над 5000 работодатели за 23 000 работници, което струва на държавата 11 млн. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com