Мярката "Запази ме" до 31 януари, но с нова ставка. Кой може да я получи?

8900
Мярката "Запази ме" до 31 януари, но с нова ставка. Кой може да я получи?
Снимка: БГНЕС

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева издаде нова заповед за временно ограничените икомическите дейности заради COVID-19, чиито работници могат да получат компенсация от държавата заради това, че са в неплатен отпуск или т.нар. програма "Запази ме".

Актуализрането на документа е във връзка със заповеда на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов за удължаване на срока на въведените противоепидемични мерки. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.

Новата ставка

За всеки ден неплатен отпуск работещите във временно спрените бизнеси може да получи 24 лв. до края на 2020 г. От 1 януари 2021 г. по предложение на Министерството на труда и социлната политика компенсациите ще са 75% от осигурителния доход на наетите за октомври 2020 г.

Кой може да я получи?

Съгласно заповедта до 31 януари компенсации ще могат да получат работещите в барове, механи, винарни, бирарии, кафенета, езикови и образователни центрове, други обучителни центрове и школи, професионални колежи, както и наетите в туристически фирми.

До 31 януари за компенсации могат да получат и работещите във всички търговски обекти, които са в търговски центрове от една или повече сгради с магазини или търговски центрове тип МОЛ с изключение на магазини за хранителни стоки, дрогериите, оптиките и зоомагазините, чиято дейност не е преустановена.

Мярка "Запази ме": 24 лв. на ден за служители от затворени заведения и школи

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева издаде заповед, която урежда работещите да получат компенсации от 24 лв. на ден...

До същата дата финансова подкрепа се предвижда и за служители в игрални зали и казина, както и във фризьорски и козметични салони, включително тип МОЛ.

За компенсации до 31 януари 2021 г. може да кандидатства и персоналът на кина, дискотеки, пиано и нощни барове, нощни клубове и други нощни заведения за развлечения на закрито.

Право имат още заетите в икономическите дейности, свързани с концерти, създаване и представяне на представления на живо като оперни, оперетни, циркови и други сценични произведения, режисьори, продуцентите, сценографи, дизайнери на костюми и осветление, технически специалисти, както и в сектори, свързани с всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер и работещите в солариуми, сауни, салони за отслабване и масаж.

Персоналът на частните детски градини и ясли, както и на музеите може да получи компенсации до 3 януари 2021 г. След тази дата те ще възобновят дейността си.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com