Борисов: Хората си пишат бели книги за това и онова

3028
Борисов: Хората си пишат бели книги за това и онова
Снимка: БГНЕС

Ако искаме да бъдем на първа скорост в Европа, трябва да атакуваме еврозоната и бой по корупцията, кохезионната политика да се развива. Това коментира премиерът Бойко Борисов по време на дебата в Народното събрание (НС) за бъдещето на Европа и Бялата книга на Жан-Клод Юнкер.

"Няма да стане нито един от тези варианти. Ами хората си пишат", категоричен беше премиерът относно петте сценария за Европа на скорости в плана на Юнкер.

"Ако искаме да сме на първа скорост, другите не са ни длъжни. Ние сега бихме ли спрели заради Македония и Черна гора", каза Борисов и си отговори сам: "Не, бихме им казали да продължат с реформите, че ще ви подкрепим в това, но не ни забавяйте нас".

По думите му няма смисъл да се хаби времето на Народното събрание по тази тема, тъй като нито един от вариантите няма да се случи. "Има бели книги за това, бели книги за онова. Едно време имаше бяла книга и в НДСВ. В ГЕРБ също писахме, няма лошо", каза още премиерът.

Председателят на ЕП: ЕС трябва да реши единно какво значи опасен мигрант

Правилата за приема на бежанци в Европейския съюз не са хармонизирани добре. В различните страни няма единни критерии от коя страна миг...

Според него обаче не бива да се допуска нито един от вариантите за Европа на 2 или повече скорости, както и кохезията да отпадне. "Ако аз пиша анализа - тези две точки ще са най-важни", завърши Борисов.

Той обвини опозицията, че те са задали тона на дебата, като дори присвояват като тяхна заслуга решението на кабинета с приоритетите за Българското председателство на ЕС. "Смисълът не е да ни провокирате. Последните дни не сме се спрели", каза Борисов и даде за пример днешната си среща с Клаус Борхард от дирекцията по енергетика към ЕК, на която обсъдили и хъба "Балкан".

Той обясни още, че евентуално октомври пък ще стартира жп коридора, който вчера (13 юли) беше подписан в Солун.

"Днес е важен ден за Народното събрание", обясни Кристиян Вигенин от БСП преди думата да бъде дадена на Борисов. Червеният депутат припомни, че левицата е настоявала важните решения да се представят в законодателния орган.

"Налице са червени линии, от които България не трябва да отстъпва. Такава линия е кохезионната политика, външната и вътрешна сигурност. ЕС трябва да се запази като общност на равноправни участници", още той.

ЕК представя препоръките си към България

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, отговарящ за еврото и социалния диалог, ще посети България на 2 юни...

По думите му БСП с особено внимание следи подготовката за Българското председателство, като според "червените то има 3 аспекта: какви приоритети ще предложи България; какви позиции ще отстоява България по важните за ЕС въпроси и как ще протече подготовката като организация и логистика.

Той обяви, че социалистите искат до 30 септември кабинетът да представи анализ на ефектите от сценариите в Бялата книга. След това според тях да изградим наша българска позиция.

Управляващите отговориха своевременно, като заявиха, че не им харесва да се поставят такива срокове. Според тях Бялата книга цели да привлече вниманието на страните членки към бъдещето на съюза.

"Отчитаме, че бъдещето на ЕС е чувствителна тема. ДПС иска максимално да защити националния интерес в ЕС. С общи усилия това било постижимо", коментира и Джевдет Чакъров от ДПС.

Ивелина Василева от ГЕРБ пък се ядоса на фалшивите новини, че щели да ни отнемат председателството. "Добре че днешният дебат не е за плочки, хоросан и горещо кафе", сподели тя, напомняйки за скандала около НДК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика