Борисов иска закони със задна дата заради КТБ, предупреди за етнически конфликт

17401
Борисов иска закони със задна дата заради КТБ, предупреди за етнически конфликт
Снимка: БГНЕС

Веднага след одобрението на кандидатурата на Румяна Бъчварова за вътрешен министър, премиерът Бойко Борисов хвърли бомбата в пленарна зала. Той директно хвърли вината върху съдебната ни система и недобрата законова уредба, която се бави с делото за КТБ. Заради административни неуредици не може да започне делото и "върви разграбване на банката". Не бива да го допускаме, подчерта Борисов. Сигурен съм, че ще спасим парите, добави той.

Борисов официално помоли и Михаил Миков като лидер на БСП, и Радан Кънев като лидер на ДСБ, а и двамата като юристи, да напишат писмо до ВСС, с което да ги убедят да бъде сложен служебен синдик, тъй като ФГВБ не може да назначи такъв заради съдебната система.

Цветан Василев няма да се върне скоро в България, твърди адвокатът му

Решението за екстрадиция на банкера Цветан Василев от Сърбия в България е на първа инстанция и ще има обжалване пред Апелативен съд. То...

По думите на премиера правителството ще предложи служебен синдик, който да управлява активите на КТБ. Министър-председателят припомни, че с решение на БНБ КТБ беше поставена под специален надзор. Борисов обяви, че са изплатени над 3,5 млрд. лева от Фонда за гарантиране на влоговете след обявяването на банката в несъстоятелност.

Според премиера, заради квесторите, назначени от БНБ, активите на КТБ са намалели до 1,834 млрд. лева. Така намаляват средствата, които ще се възстановяват на кредиторите на банката. А най-големият кредитор е държавата, предупреди Борисов. И добави - някои сега си вземат дължимото, но не и държавата.

Етнически мир

Борисов предупреди и, че предвид случващото се в парламента - споровете между "Патриотичния фронт", ДПС и "Атака". Видял съм как лавината става безконтролна, предупреди премиерът. Дали е по-добре ДПС да излиза от пленарна зала или да говорят някъде от друго място, попита той, визирайки излизането на ПГ на ДПС от залата при речта на Валери Симеонов от тази сутрин. Бил съм в Дулово, това е "рядко страшно нещо", предупреди министър-председателят. Надали, г-н Симеонов, някой от ДПС е искал в Буново да бъдат взривени влакове с майки и деца. Не знам кой какви гласове гони за местните избори - молбата ми е да не минавате границата, подчерта премиерът. Ако ДПС съумее да привърже мюсюлманското население като "жертва", тогава само към мен ще сочат, заяви Борисов. Ние сме конкуренти с ДПС – те гледат колкото може повече българи да вкарат в партията, ГЕРБ гледа колкото се може повече мюсюлмани да вкараме. Това е битката. Не приемам да ми се пришива ДПС, каза още Бойко Борисов.

Голата истина според Кристалина Георгиева - нямаме банков надзор

„Все още не сме под европейски надзор заради банковата система, но ако не бъдат взети мерки, които да покажат, че се укрепва банк...

Премиерът обеща на Лютви Местан, че ще се откаже от властта, ако се премине "мислената линия на толерантността". Какъв модел "КОЙ", какви пет лева? Къде бяха Реформаторите да ме защитят, когато мен ме сочеха с пръст за това, заяви Борисов, визирайки здравната реформа и Петър Москов. "Бяха 100 души, след като дръпнахме ГЕРБ от улицата", добави лидерът на ГЕРБ по адрес на Реформаторския блок. Много хубави работи прави правителството, имайте търпение. Внимавайте, не провокирайте ДПС, ще изиграят накрая етническата карта, предупреди Борисов, споменавайки имена и от Реформаторския блок, а не само от "Патриотичния фронт".

Вакуум във власта няма - до седмица ще има нов шеф на ДАНС, нов главен секретар на МВР ще предложим днес. Ще изпратим предложението си за главен секретар на МВР на президента, такава е процедурата - от него зависи какво ще се случи и колко бързо, обясни Борисов.

Премиерът се обърна директно и към досегашния вътрешен министър Веселин Вучков: "За да има реформи досега в МВР, нали не си мислите, че тази парламентарна група, която човек по човек лично съм одобрил и предложил и е гласувало този закон, може да го направи без мен или въпреки мен". Премиерът заяви още, че е уверявал Вучков, че Владимир Писанчев ще подаде оставка като председател на ДАНС. "Какво ти казах за Писанчев - ще си я даде, но когато се докаже, че няма вина за "Червеи". Казах му: добре, изчакваме за "Червеи" и КТБ - ако нямаш вина, тогава заставам зад тебе, дотогава работим. Ако от първия ден бяхме заявили, че ще ги сменим, докато сменим закона и придобием възможността да го направим, щяха да минат 4 месеца. Как щяха 4 месеца да работят тогава службите?", попита Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика