Борисов косвено призна завоя към Русия, трябвало да строим "Белене" (ВИДЕО)

9601
Борисов косвено призна завоя към Русия, трябвало да строим "Белене" (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Толкова са динамичните отношенията, че преди два месеца говорехме да правим общ флот с Турция, Румъния и Украйна срещу Русия в Черно море. Тогава Турция и Русия бяха едва ли не във военна ситуация. Така премиерът Бойко Борисов отговори на питане дали сега България е партньор с Ердоган и Путин.

България няма алтернатива на НАТО. И Турция, и Гърция са част от НАТО, но не им пречи да приемат руския газ. Натовците като говорят по темата, да си спомнят това. Холандия как прие газа от „Северен поток 2” – те по-малко натовци от нас ли са, защити се Борисов.

Премиерът говори и за завода "Авионамс", който беше част от империята на Цветан Василев. През 2012 година той бил приватизиран и се изгубил лиценз да се ремонтират МиГ-овете и Су-тата ни. Вчера (11 август) обаче дошло писмо от Русия с покана да се започнат разговори за връщане на лиценза на „Авионамс” за ремонт на руските ни самолети. Също вчера (11 август) разследващият сайт „Биволъ” обвини Бойко Борисов в лъжа за собствеността на „Авионамс” и че там все още предстои решение на съда по процедурата. Борисов вече обяви, че заводът пак е държавен.

АЕЦ "Белене"

"Руските" енергийни проекти у нас може да доведат до икономическа и обществена катастрофа

Икономическа и обществена катастрофа прогнозира енергийният експерт Христо Казанджиев, ако България реши да реализира проектите „...

Борисов наблегна на казуса АЕЦ „Белене”, където вече нещата били много променени. Не става въпрос за два реактора, а България да плати колкото се може по-бързо, иначе се трупат лихви. Хипотезата сега е какво да правим с двата реактора, които трябва да платим, поясни премиерът. Планът сега бил следният - ако реакторите са рентабилни, нека „Белене” е частен проект, с миноритарен дял, златна акция, 50% държавно участие и ако проектът е толкова жизнен, то ще дойдат частници да го реализират. Ако БСП искаха да правят нещо по темата, да бяха го направили по времето на Орешарски, заяви Борисов пред Нова телевизия.

Попитан къде сега е земетръсният район, заради който Борисов спря проекта „Белене” през първия си мандат, той отговори, че специалистите казали, че има достатъчно дебела плоча и посочи, че от румънска страна е построена АЕЦ „Черна вода”.

Хипотезата „Белене” не съществува – тя трябва да се строи по някакъв начин или да имаме 3 млрд. в музея на Рашидов за социалистическото изкуство, завърши темата Борисов.

Президентските избори

Толкова ми е далеч тази кампания, толкова сложни неща трябва да решим следващите месеци, че въобще не ми се мисли за кампанията. Това каза Бойко Борисов в коментар за президентските избори. Той добави, че като президент не би имал правомощията да взема предстоящите важни за България решения в краткосрочен аспект.

Борисов: За АЕЦ "Белене" България е платила 708 млн. евро

До момента за проекта АЕЦ „Белене” България е платила 708 млн. евро през годините. Проектът „Южен поток” б...

Ако стана президент, кой ще стане премиер и кой ще държи тази коалиция, попита Борисов. ГЕРБ ще оцелее, има силни структури, но който отиде за президент, трябва да забрави за политически партии. Не съм готов дори да си мисля да ставам за президент, категоричен беше премиерът.

Други теми

В макроикономически аспект сме добре, изтъкна премиерът. На въпрос докога нашите баби и дядовци ще живеят с тези мизерни пенсии, Борисов отговори – докато даваме милиарди за „такива проекти”, визирайки АЕЦ „Белене”.

Изумително по темата с горивата Борисов заяви, че течало разследване защо OMV продава на едни цени в Австрия, а на други – в България. Кой обаче го води това разследване и защо, след като най-нормалното нещо на света е цената на един продукт да е различни в различните икономики, най-малкото заради различните валути, не стана ясно.

ВИЖТЕ ВИДЕО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com