Борисов не позволи въпроси към председателя на ЕК (ВИДЕО)

9615
Борисов не позволи въпроси към председателя на ЕК (ВИДЕО)
Снимка: Министерски съвет

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигна на посещение в България, където беше посрещната от премиера Бойко Борисов.

Министър-председателят не позволи задаването на журналистически въпроси към председателя на Европейската комисия. А оправданието беше следното: "Няма да има въпроси, не за друго, а защото можем да я поставим в неудобно положение да отговаря за нещо, което още не е в цялостния вид договорено".

Борисов обаче не пропусна да се похвали с "постиженията" на управлението си.

Урсула фон дер Лайен на посещение у нас

Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която ще бъд...

"Това което Европа отчита е и нашето много добро председателство и ролята на България в съюза. Това са резултати от много работа и лидерство на всички нива. Беше важно да има баланс между половете и хубаво си схванала това, което е приоритет за нашето правителство, не само дигитализацията, но и хората, защото Централна и Източна Европа имат потенциал. Сега Запада е длъжен да инвестира много пари и да повишим конкурентноспособността на хората", обърна се към нея българският премиер.

"За мен е чест да бъда тук в София и да ви видя отново. В момента съм в процес да съставя своя екип и съм тук да изслушам приоритетите ви", каза Урсула фон дер Лайен.

Веднага направи впечатление думите ѝ как в България се инвестира много в образование - и то на фона, че вчера (28 август) правителството даде 70 млн. лева за организация на местните избори и само 2 млн. лева за финансиране на четири вида дейности в образованието.

Тя отбеляза, че е изключително важно да се инвестира в цифровизацията. "Виждам една държава която просперира и е готова за бъдещето, за инвестиции.  Очаквам да работим в много добро сътрудничество с Бойко, както и с вашия еврокомисар", заяви на свой ред тя.

"Сега, когато подреждаш ресорите и парите, с които ще разполагат комисарите, изрично казвам, че не бива да се спекулира с ресори, какво искаме и какво сме се договорили. Великобритания не знам дали ще участва, представяте ли си ако затворя аз парламента, какво ще се случи. Всички тук ще пишете, че е диктатура", коментира Борисов.

Кой ще бди за наште европейски бъднини

Докато вие маате гащи по Халкидики и Кавала, хората в Европа сън не спят, за да натаманят правилните хора на правилните европейски пози...

"В сравнение със САЩ и Китай ние сме на дъното, не само България, но и Европа и затова трябва да развиваме мозъците си, опазването на околната среда, активно трябва да работим САЩ да се върнат в това споразумение. За миграцията ние сме пример, защото българите забравиха какво е да има мигранти по улиците, което се дължи на нашите граничари и Фронтекс", изтъкна Бойко Борисов.

Борисов се похвали с разкритото жестоко двойно убийство на намерените при Негован възрастни мъж и жена и поздрави полицията и криминалистите, като подчерта, че за първи път има случай да не се знае кои са жертвите, а да се разкрият убийците.

След изказванията Борисов заяви на журналистите, че този път да няма въпроси, защото Урсула за първи път е в България, екипът ѝ не е подреден и това е един вид опознавателна среща за приоритетите.

"Когато имаме подредена комисия, тя пак ще дойде. Да бъдем любезни към нея, докато си подреди екипа", завърши изказването си българският премиер.

Визитата е част от консултациите, които първата жена, избрана за шеф на ЕК, провежда с лидерите на държавите членки на ЕС преди представянето на пълния състав на новата Комисия за одобрение пред ЕП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика