Борисов пред молдовския президент Санду: България подкрепя евроинтеграцията на Молдова

1282
Борисов пред молдовския президент Санду: България подкрепя евроинтеграцията на Молдова
Снимка: Министерски съвет

„България категорично подкрепя европейската интеграция на Молдова и е готова да съдейства с опит и практики по линия на надграждането на отношенията на страната с ЕС“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в телефонен разговор с президента на Молдова Мая Санду. Това е първият телефонен разговор между двамата лидери от встъпването в длъжност на Санду като президент в края на миналата година.

Премиерът Борисов подчерта, че страната ни винаги е била приятел и партньор на Молдова и ще продължи целенасочено и активно да подпомага стремежите на молдовските власти по пътя към Европейския съюз. От своя страна Молдова трябва да полага още по-активно усилия в стремежа към приобщаването си към ЕС. „България е готова да Ви окаже пълно съдействие по пътя на укрепването на демократичните ценности и Ви насърчаваме да продължите да работите за тази цел“, изтъкна още българският премиер. Борисов подчерта, че Молдова е и наш важен партньор по отношение на инициативата за Източното партньорство на ЕС, чиято цел е постигане на възможно най-близко политическо асоцииране и възможно най-висока степен на икономическа интеграция.

Борисов се качи на нов локомотив и попита: А завои може ли да прави? (ВИДЕО)

Премиерът Бойко Борисов се повози на един от новите локомотиви на БДЖ, носещ името "Хан Кардам", който е един от 15 нови локомотива, ка...

Министър-председателят Борисов акцентира върху многобройната българска общност в Молдова, която също е важна за отличните връзки между народите на двете страни. Борисов изрази благодарност за усилията на молдовските власти при съхраняването на националната, културна и езикова идентичност на българското национално малцинство. В този контекст премиерът Борисов отбеляза, че преобразуването на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ във филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев” би допринесло още повече за културната и духовна близост на двата народа.

Министър-председателят Бойко Борисов заяви желанието на страната ни да предостави безвъзмездно финансиране за изпълнението на приоритетни за двете държави проекти като подобряване на социално-икономическото благосъстояние на населението в район Тараклия, както и в подкрепа на усилията на молдовското правителство за справяне с пандемията от COVID-19.

В хода на разговора българският премиер и молдовският президент изразиха удовлетворение от динамиката на двустранния политически диалог през последните години. И двамата бяха единодушни относно необходимостта от активизиране на търговско-икономическите отношения.

Министър-председателят Бойко Борисов отправи покана към молдовския президент Мая Санду да посети България в удобно за нея време.

Мая Санду – новата надежда за Молдова

Победата на Мая Санду на изборите означава „ново начало“ в отношенията между Молдова и ЕС, заявиха от Европейския парламент...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика