Борисов прехвърли топката за правителство на ПП-ДБ (ВИДЕО)

12590
Борисов прехвърли топката за правителство на ПП-ДБ (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

От "Продължаваме промяната - Демократична България" да отговорят от кого ще търсят подкрепа за правителство, ако се стигне до това да получат втория мандат. Това поиска лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той се обърна към присъстващите журналисти с думите: "Молбата ни е да ги питате да назоват поименно от кого. Защото с формулировката "от всички, които искат" означава с никого. Да кажат", призова той и заяви, че след като получи отговор - ще обяви как ще действа неговата партията.

По думите му отговорът на този въпрос ще е много любопитен. "Ако няма задкулисие при тях - би трябвало да е ясно", категоричен беше лидерът на ГЕРБ. "Ако имат договорка с други партии, тогава ние ще се опитаме в рамките на първия маднат да предложим абсолютно същото, което ПП-ДБ предлагат. Но рискът е то да мине", предупреди той. 

По думите му едно управление между ПП-ДБ и ГЕРБ би било стабилно, дългосрочно и отговорно.

"Има и друго, а то ще удължи разделението и разправиите. Чухме от ДПС, че също са готвои да подкрепят тези проритети. Но ние считаме, че заради избирателите на тези партии, това би било най-добро и устойчиво", каза още Бойко Борисов.

Според него, ако от ПП-ДБ очакват подкрепа от ГЕРБ, трябва да се направи една лидерска среща и да се изясни какво означава това. Още: Радев към ПП-ДБ: Вие сте алтернатива на стария модел, а днес работите с ГЕРБ (СНИМКИ и ВИДЕО)

"Ако се изразява в едно натискане на копчето, добре. А след това? Представете си, те отиват и арестуват Слави Трифонов, например. С какъв механизъм ние ще спрем това - говорим за нещо реално случило се. Как ще го спрем? Какъв ще е механизмът за управление и контрол?", попита той.

И отбеляза, че трябва да се оставят скандалите и споровете настрана, и да се погрижат за приоритетите. Някои от които - като влизането в еврозоната - били лесни, но ключови като тайминг.

"В чакалнята на еврозоната и ЕБС влязохме в управлението на ГЕРБ, много лесно е да го довършим това. Ако се изпусне този тайминг, какво ще се случи? Аз мога да се обзаложа, че референдумът на "Възраждане" за еврото ще мине. И тази наша обща тема ще изчезне, и Шенген ще изчезне", добави лидерът на ГЕРБ.

Попитан дали има уговорка да се работи за съдебна реформа, която да "отреже главата" на главния прокурор Иван Гешев, Борисов отговори:

"С никой, никога, по такава тема, защото това е наше изконно разбиране - да правиш реформа заради човек, да създаваш постове заради човек, или да създаваш като "Кажете, г-н министър", за да може да излизат в най-гледания прай-тайм, ние не го правим. Нашата тема не е Иван Гешев, а да може, както към премиер, към депутати, към министър, да има механизъм за разследване. Имунитетът първо се иска от парламента, дава се, и тогава отиват да го разследват. И ние казваме - нашата съдебна реформа трябва да има такава възможност."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика