Борисов с мек тон: Има какво да свършим, преди ЕС да спре да ни надзирава за съдебната власт

1440
Борисов с мек тон: Има какво да свършим, преди ЕС да спре да ни надзирава за съдебната власт
Снимка: БГНЕС

Механизмът за сътрудничество и проверка на Европейската комисия (ЕК) ще отпадне, когато свършим всичката си работа. Това обясни премиерът Бойко Борисов по време на днешния парламентарен контрол. Той отговори на въпрос, зададен от зам.-председателя на парламента Явор Хайтов от БДЦ за това кога се очаква да отпадне мониторингът. Според Хайтов продължаването на механизма е нечестно спрямо магистратите у нас.

В отговора си премиерът напомни думите на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, който заяви, че в рамките на този мандат механизмът трябва да отпадне. „Механизмът за сътрудничество и проверка го приемам повече като механизъм за сътрудничество, защото в тази сфера се направиха много неща, но и още могат да се направят“, добави премиерът. 

След по-малко от месец експерти от Брюксел ще си говорят с ВСС за съдебната реформа

Тридневна мисия на експертите от Европейската комисия, които подготвят Мониторинговия доклад за напредъка на България в областта на пра...

„Не без помощта на НС се промениха в Конституцията основни неща, които бяха отчетени и са в правилната посока – като се започне с разделянето на ВСС, засилената роля на Инспектората към ВСС и много други неща, които вие приехте”, похвали Борисов депутатите.

Той подчерта, че със законите за съдебната власт и различните процесуални закони, които се подготвят, както и с много добрия диалог с ЕК, сме на правилен път.

„Поставянето на въпроса за отпадане на механизма по този начин, е правилен. Следващата сряда в Брюксел ще ходят вътрешният, правосъдният министър, главният прокурор, за да отбележат какво е направено досега и да съгласуваме следващите стъпки, и да знаем, че вървим в правилната посока. Юнкер недвусмислено заяви, че механизмът в рамките на този мандат на тази комисия трябва да отпадне. Вървим в правилната посока. Разчитам и на вас, и на политическите партии”, добави още

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика