Борисов си призна, че сме върнали Бююк, защото Османската империя стигала до Австрия (ВИДЕО)

12927
Борисов си призна, че сме върнали Бююк, защото Османската империя стигала до Австрия (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Вярвам на това, което са направили колегите в МВР. Така премиерът Бойко Борисов коментира случая с предадения турски бизнесмен Абдуллах Бююк.

Неприятно е като усещане, че са действали на ръба на закона, каза мрачно Борисов, добавяйки, че „никой не може да наруши правата на никого” в България. Върнали сме 25 000 души от турската граница от началото на годината – просто там е война. Спираме, връщаме, спираме, връщаме – хора без документи, обяви Борисов, приравнявайки тези случаи със случая с Бююк. На въпрос какво общо има това, премиерът отговори, че „има много общо”, говорейки на „неправителствените организации” и смесвайки отново случая на Бююк с темата „бежанци”.

Адв. Н. Хаджигенов: Връщането на Бююк е типично за тоталитарните режими, какъвто е този на Борисов

Откога МВР спазва законите? МВР е най-големият нарушител на законите. У нас има тоталитарен режим тип "Ердоган", просто по-мек. Някой ...

Македония я заградиха, Сърбия я заградиха, вече няма накъде да се изтичат, образно казано, мигрантите от България, обясни българският премиер пред Нова телевизия, като така призна, че всъщност нашата държава пропуска мигранти регулярно. Той припомни, че Вишеградската четворка го съветвала да направи ограда с Гърция, но Борисов не се съгласил, защото вярвал в свободата на движение. Историята показва, че обикновено Османската империя отива до Австрия и там вече Западна Европа ги спира – страдат Балканите. Изключително притеснен съм, добави Борисов, като беше категоричен, че трябва да градим възможно най-добри отношения с Турция и да не допускаме мигрантската вълна да влезе в България. На въпрос дали е имало турски ултиматум „дайте ни предателя, иначе стигаме до Австрия, образно казано”, Борисов отново заговори за „25 000” случая. Той обеща, че ако е имало пропуски в случая с Бююк, ще има наказания.

В Турция няма смъртно наказание, тепърва ще има дебати и дори да има, няма да важи със задна дата. Репресии имаше и от страна на тези, които стреляха по цивилни граждани, каза Борисов, визирайки нощта на преврата в Турция. Ако Турция бъде обявена за „несигурна държава”, България става първата сигурна държава по мигрантския път. Смятайте, ако от ЕС бъдат върнати всички мигранти като трета сигурна страна, заяви доста мрачно изглеждащият Борисов.

По адрес на гражданското общество премиерът каза, че само преди няколко месеца „същите тези хора” искали да правим флотилия с Турция в Черно море срещу Русия и „тогава Ердоган бил ли е удобен”?

На Борисов беше припомнено как в Гърция има 8 турски военни, които още не са върнати на Анкара, как има разследване срещу син на Ердоган в Италия за пране на пари и министър-председателят беше попитан не сме ли по-лесни „за натиск”. Не сме по-лесни, по-уязвими сме, настоя премиерът, иронизирайки как „свободна Европа” навсякъде била заградена вече с огради.

Жизнено важната ми задача е заедно да пазим границата – докато съм на този пост. Мислите ли, че това е лесна задача, не предизвиква безсънни нощи. Трябва да запазя отношенията „всячески” с президента Ердоган. Когато заплашват с бежанска вълна, в един момент те трябва да покажат, че могат да изпълнят заплахата си, изрази опасение Борисов. На въпрос къде тогава е границата, Борисов отговори, че се надява с „европейските колеги” да се изясни, че България и Гърция са изправени пред огромна заплаха. За 8-те турски военни в Гърция Борисов каза, че случаят бил по-лек, защото те имали документи, имали всичките си права.

Георги Димов: България беше въвлечена във вътрешните проблеми на Турция

България беше въвлечена във вътрешните проблеми на Турция, подложена на стрес-тест, който не издържа. Това коментира в предаването &bdq...

Припомняме обаче, че пред гръцкия съд 8-те турски военни се признаха за виновни за незаконно влизане в Гърция!

Попитан дали трябва да паднат визите за турски граждани, Борисов пак заговори по познатата тема - как бил предупреждавал всички в Европа какво щяло да стане с бежанците. На припомняме, че многократно е обявявал Ангела Меркел "за най-велик политик в света", Борисов отговори с половин уста, че в случая тя е сбъркала.

Няма да имаме никакъв шанс, ако не се обединим и не сме стабилни, подчерта министър-председателят, припомняйки как австрийският външен министър искал късане на споразумението за бежанците с Турция, но Австрия била далеч. За тезата, че с този разговор се доказвало, че България не членува в ефективни съюзи и се препозиционираме в посока Русия и Турция, Бойко Борисов изрази несъгласие, посочвайки, че газовият ни хъб е икономически, не политически интерес.

Юридическата гледна точка

В житейски план съм склонен да съчувствам на г-н Борисов, но от юридическа гледна точка ако веднъж има компромис с човешките ни права, то утре може да има нов компромис в наш ущърб, за нашите права, посочи адвокат Михаил Екимджиев по случая с Бююк. Той определи екстрадицията на турския бизнесмен като „полубандитско” и беше категоричен, че само независимият български съд може да реши дали Бююк да бъде върнат на Турция. Призовавам българският прокурор да направи разследване за отвличане, подчерта в още по-краен тон Екимджиев.

Турция арестува племенник на Гюлен

Турската полиция задържа телевизионния водещ и адвокат Кемал Гюлен, който е племенник на Фетхулах Гюлен, съобщи вестник "Хюриет", преда...

Той коментира и случая с турския шофьор, прегазил двама български мотористи. За този случай Екимджиев обяви, че мярката за домашен арест е напълно адекватна, но не е работа на съдията да следи дали има електронни гривни и дали МВР може да упражни контрола по мярката.

Не може на всеки с домашен арест да му сложим по 8 полицаи да го пазят, опита да се оправдае Борисов, който огорчено добави, че всеки коментирал както му е изгодно.

ВИЖТЕ ВИДЕО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика