Борисова реалност: Срам заради Истанбулската конвенция, САЩ били блатото на корупцията

7058
Борисова реалност: Срам заради Истанбулската конвенция, САЩ били блатото на корупцията
Снимка: eu2018bg.bg

Срам ме е, че не можахме да представим Истанбулската конвенция по начин, по който да убедим обществото защо по-голямата част от Европа я прие. Насилието над жените е огромен бич, но след като се надигна такова обществено недоволство, никога не съм бил инат и ще обсъдим въпроса в по-спокойни времена. Това каза премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос от кое най-много го е срам в мандата на третото му правителство до момента.

Сами сме си виновни и за конвенцията, и за ЧЕЗ. Нарочно ни издебнаха за ЧЕЗ, бях в Брюксел за председателството по темата "ЕС и Африка", нямаме нищо общо с тази сделка. Беше избрано времето февруари месец, имаше атака отвсякъде, заяви Борисов, който добави, че свалилите го февруарски протести от 2013 година били дирижирани от БСП и ДПС, като подмина ролята на Волен Сидеров в тези протести. Сделката за ЧЕЗ я наблюдаваме много внимателно и не се изказваме, защото замесените компании "имат могъщи адвокати" и могат да ни заведат искове за милиони, но аз се надявам, че "няма да се случи" – това си е лично мое мнение, каза още лидерът на ГЕРБ, визирайки това Гинка Върбакова да купи българския бизнес на ЧЕЗ.

Атанас Атанасов: Борисов повече никога няма да управлява с нашите гласове

По-рано този месец ДСБ, "Да, България" и Зелените обявиха обединението си в политически съюз "Демократична България". По тази причина с...

Корупцията и войната с президента

Относно дейността на новата антикорупционна агенция и показния арест на кметицата на район "Младост" Десислава Иванчева, министър-председателят подкрепи действията на агенцията и прокуратурата. "Позвъних на главния прокурор да питам защо толкова се бавят, той ми обясни, че всяка банкнота трябва да бъде описана", обясни Борисов, според когото проблеми със задържането на Иванчева и заместничката и Биляна Петрова няма и случаят е приключен.

Чухме чудовищни неща за Съединените щати – блатото на корупцията, казано от сегашния президент (бел. ред. – Доналд Тръмп). Това е чудовище, което трябва да се смазва всеки ден, даде пример Борисов за борбата с корупцията, като продължи с примери – CNN, Facebook, визирайки както постоянните нападки на Тръмп към неудобните му медии, така и скандалът със защитата на личните данни във Facebook. Проблем има, затова създадохме новия антикорупционен орган – понеже всички се оплаквали, че "имало какво ли не" като органи за борба с корупцията. Дай Боже да работи, помоли се в ефир министър-председателят, който видя този орган като внушаващ страх от закона, но и изрази надежда никога да не бъде използван като репресивен орган. И даде пример – президентът, ако има данни, да отиде в прокуратурата и да каже: "Пеевски, по тази обществена поръчка". "Нека си извадят поуки, че трябва по-бърза работа в броенето на пари", заключи министър-председателят какво е бъдещето в борбата с корупцията.

Това носи само вреда. Дядо ми казваше, че когато два коня теглят каруцата, е по-добре. Президентът е обединител на нацията, а не виждам нищо такова от Румен Радев – той говори това, което казват БСП и ДПС. Така Бойко Борисов коментира постоянните словестни скандали между президента и правителството.

По адрес на Корнелия Нинова Борисов коментира, че "два пъти" давал на БСП да управлявал и "видяхме им възможностите" – "150 млн. лева по-малко събрани в хазната" по времето на служебното правителство на Румен Радев. Ще си премерим силите на евроизборите, уточни лидерът на ГЕРБ, според когото Нинова изобщо не е подготвена да поеме управлението сега, макар да опитва да предизвиква избори и затова била разтревожена и не можела да спи. "С кои самолети Румен Радев ще прави парад на Гергьовден, като е приземена авиацията", заяде се Борисов. По думите му, служебното правителство, избрано от Радев, купило 12 хеликоптера "Кугър", от които летели само 4, а другите са неизползваеми. Купени били и три "Пантер"-и без нито едно оръжие в тях.

Бойко Борисов: Горд съм с политическия елит на Балканите

България, Гърция, Румъния трябва да направим всичко възможно с нашите братя да сме голямо семейство на Балканите. Това каза премиерът Б...

Все едно откакто съм аз, само проблеми има, заключи Борисов, който приемал добронамерена критика. Не считам, че съм идеален – като ни се каже, се поправям, уточни министър-председателят и подчерта, че ГЕРБ не можели да мълчат, когато Радев постоянно ги обвинявал.

"Аз съм отраснал с маргарин, маслото по време на социализма беше скъпо, редили сме се родителите по два-три дни на опашка да купим хумана, когато управляваше БСП" - с тези думи Борисов обясни защо изобщо трябва да има палмово масло и растителни мазнини в хранителните продукти.

И още

Проблемът в свободата на словото е в собствениците на медиите. Какво можем да направим ние? Нима БНТ и БНР работят за правителството – нито едно интервю не съм дал, заяви лидерът на ГЕРБ. Това е проблем на журналистите – вие излизате и казвате, че Борисов се е обадил и аз приключвам. Решавайте си го този въпрос, каза Борисов. Какво да направим, за да спрат Прокопиев и Пеевски да воюват? Не знам и затова нищо не правим, добави той. Борисов не пропусна да напомни и как Антон Тодоров си тръгнал "за един ден" заради скандала в сутрешния блок на Нова телевизия.

Свалихме външния дълг, вече е 25% от БВП, което е третият най-нисък дълъг. До края на мандата ще го докараме до 20%, обеща Борисов. По думите на премиера, ако правителството не било събрало над 6 млрд. лева повече в бюджета, е нямало да излезе сметката – заради дългове като този с оборудването за АЕЦ "Белене" (бел. ред. – 620 млн. евро).

Борисов поискал обяснение за ареста на Десислава Иванчева (ВИДЕО)

Зададох въпрос и аз като вас (бел. ред - журналистите) защо толкова дълго се наложи да стоят на мястото, където бяха задържани. Така пр...

Искам не с 11%, със 111% - има рекордно ниска за всички времена безработица, изброи Борисов, който се оправда, че цитира "Евростат", като беше попитан дали много българи не влизат в статистиката, защото вече са прекалено дълго безработни.

Относно Западните Балкани Борисов не пропусна да се похвали как в ЕС го слушали всички, а освен това бил разговарял с Владимир Путин, с Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп. Трудна е тази тема, но я слагай на масата, му казали европейските партньори. А темата е важна заради миграцията, по думите на премиера, който обясни как в Гърция влизали всеки ден от 300 до 500 души и ако това било в България, "помните какъв ужас беше". "Аз го реших въпроса с мигрантите, все едно не съществува", заключи лидерът на ГЕРБ.

За финал Борисов сподели как Тодор Живков му разказвал какви проблеми имало с Политбюро. Щях да се плаша, ако по някакъв начин съм държал насилствено властта, а станах за подигравка с оставките, обясни премиерът научения маниер от Живков и Симеон Сакскобургготски за управление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика