БСП и ДПС: Предложението на Плевнелиев за референдум е противоконституционно

20397
БСП и ДПС: Предложението на Плевнелиев за референдум е противоконституционно
Снимка: БГНЕС

„Предложение на президента за референдум по тези теми е откровен призив да се нарушава Конституцията, защото две от исканията са откровено противоконституционни. Имам предвид задължителното гласуване, което според чл. 42 от Конституцията е право, както и електронното гласуване, което бе отменено от Конституционния съд с аргумента, че сериозно нарушава тайната на вота, освен ако президентът не иска да участва или да бъде инициатор на една колосална фалшификация на предстоящите избори”. Това заяви зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова относно предложението на президента да се въведе задължително електронно гласуване, предаде Нова тв.

„Електронното гласуване дава необятни възможности за изборни фалшификации, манипулации и в този смисъл, решение номер 4 на Конституционния съд е категорично, че то застрашава тайната на вота – тоест, улеснява максимално контролирането на вота и купуването на гласове. Това според мен би било удар срещу демократичните избори в България”, добави още Манолова.

Плевнелиев с предложение за национален референдум, от ГЕРБ са "за"

Държавният глава Росен Плевнелиев направи следното обръщение към цялата нация: „Гражданското общество недвусмислено показа ...

Относно идеята за въвеждане на няколко мажоритарни кандидати тя заяви: „Аз сериозно се питам къде беше президентът през последните седем месеца, когато се обсъждаха изборните правила и дали не беше по-подходящо това обръщение да беше направено с новогодишното му обръщение, защото сега, когато Изборният кодекс е приет на първо гласуване, когато го обсъждаме на второ четене, е меко казано включване в отбора на тези, които искат да попречат на приемането на новия Изборен кодекс и искат европейските избори да се проведат по старите правила. Можеше тези идеи да бъдат лансирани по-рано”.

„Изборният кодекс трябва да мотивира хората да гласуват”, заяви пък депутатът от ДПС Янко Янков.

Той, Десислава Атанасова от ГЕРБ и Филип Попов от „Коалиция за България” също коментираха снощното обръщение на президента Росен Плевнелиев към нацията.

„Подкрепяме предложението за задължително и електронно гласуване. Останалите парламентарни групи обаче няма да го подкрепят”, заяви Десислава Атанасова.

Филип Попов от „Коалиция за България” обвини Плевнелиев, че се държи не като президент, а като партиен лидер.

Плевнелиев ще предложи провеждане на национален референдум заедно с изборите за евродепутати

Президентът Росен Плевнелиев ще предложи провеждане на национален референдум заедно с изборите за европейски депутати. Той ще направи ...

„Този референдум е опит за реабилитация на кодекса "Фидосова”, заяви Попов. „Има решение на Конституционния съд по отношение на електронното гласуване. Според това решение то е противоконституционно, защото не може да се гарантира тайната на вота. По отношение на изборната система бяха направени широки обсъждания. Задължителното гласуване ще ни отдалечи от европейската практика”, смята Попов.

Депутатът Янко Янков обясни, че ДПС няма политическо решение по въпроса.

„Като лично мнение смятам, че Изборният кодекс трябва да мотивира хората да гласуват. Първо да дава най-лесната възможност за гласуване. Второ, хората да имат основанието да смятат, че гласът им ще бъде зачетен правилно”, заяви Янков. Според него задължителното гласуване няма да увеличи избирателната активност и няма да намали контролирания вот.

Янков обясни още, че за да се реализира задължително гласуване, трябва промяна в Конституцията.

"Според мен идеята на президента е много добра и този референдум ще даде отговори на много въпроси. Всички си даваме сметка, че нашата политическа система е в криза и основният проблем в крайна сметка са политическите партии”. Това от своя страна заяви проф. Георги Близнашки, професор по конституционно право. Според него мажоритарният вот е „един отдушник за общественото мнение”.

Плевнелиев свиква КСНС на 4 февруари

На 4 февруари, в 13 ч. на "Дондуков" 2 президентът Росен Плевнелиев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. ...

По думите на проф. Близнашки въвеждането на задължителното гласуване е имало огромен ефект в редица страни, сред които Австралия, Гърция, Австрия и Белгия.

От своя страна бившият председател на Народното събрание Йордан Соколов се обяви против промяната на Конституцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика