БСП напусна НС, няма да има парламентарен контрол

4665
БСП напусна НС, няма да има парламентарен контрол
Снимка: БГНЕС

Председателят на парламента Цвета Каранчева прекрати днешното пленарно заседание, няма да има и парламентарен контрол. Караянчева обясни, че парламентарен контрол няма да се проведе, тъй като повечето въпроси, отправени към министрите са зададени от БСП, а тях ги няма в залата.

Причината за това народните представители на БСП да напуснат пленарна зала е желанието за вкарване на 3 извънредни точки в днешния дневен ред на парламента. Става въпрос за второ четене на Закона за водите, за МВР и освобождаването на директора на Здравната каса Камен Плочев. Червените бяха категорични, че това нарушава грубо Правилника за работа на парламента - най-вече заради отказа на Караянчева да има поименна проверка преди гласуването дали трите извънредни точки да влязат в дневния ред. Много от депутатите от ДПС също ги нямаше - заради Рамазана.

Радев: Ако една от страните в ЕС е слаба, той няма как да бъде силен

Европейският съюз няма как да осъществи стратегическата си цел да бъде единен и силен на световната сцена, ако дори една от страните в ...

В рамките на дебата как да продължи днешното заседание председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов заяви, че процедурата за поименна проверка е поискана незаконно. "Очевидно е желанието на тази процедура да увреди и да прекъсне заседанието, включително и обсъждането на точка от дневния ред, която беше от опозиционната парламентарна група", каза той и посочи, че ПГ на "БСП за България" демонстрира нежелание за парламентарна работа. Той призова да се продължи работа по дебата по законодателната част, но да не се провежда гласуване.

Председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров посъветва Цвета Караянчева да мисли по-бързо и да вземе решение в положителна насока. "Днешното изпълнение на Валери Жаблянов и Георги Свиленски трябваше да бъде последвано от вашата санкция да ги изгоните от залата и да нямат право да влизат в следващо заседание. Те извършиха хулигански действия", посочи Сидеров. А на пресконференция извън залата той каза, че ще настоява Караянчева да обърне повече внимание на работата на квесторите, тъй като Жаблянов и Свиленски се държали хулигански.

В дебата се включи и народният представител от ПГ на ГЕРБ Вежди Рашидов, който призова заседанието да бъде прекратено от уважение към министрите. "Това не е кафене, това е работно място", заяви Рашидов.

В крайна сметка председателят на парламента Цвета Караянчева прекрати днешното пленарно заседание.

Арести след протест срещу Макрон във Франция

Радикалната левица във Франция поведе протест срещу политиката на президента Еманюел Макрон, съобщи БНР. Протестът беше подкрепен от на...

"Съжалявам, че не можахме да довършим гледането на Закона за водите, промените касаят критичната инфраструктура и язовирите, както и здравето и живота на хората", каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по околна среда и води Ивелина Василева по време на брифинг в Народното събрание във връзка с прекратяването на заседанието и невъзможността Закона за водите да бъде гледан. По думите ѝ това са промени, които дават възможност на изпълнителната власт да възложи на държавни предприятия стопанисването на язовирите.

"Държавата застава с ясния ангажимент да гарантира защитата на критичната инфраструктура. Чрез тези законодателни промени се подобрява и се прави по-ефективен контролът упражняван от ДАМТН, като се въвежда изрична категоризация за язовирите", допълни Василева.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че "днешната демонстрация показва, че БСП не ги интересуват проблемите, нито в здравеопазването, нито в законодателната власт, за да може да ограничим бъдещите наводнения. Те искат само да провокират, тях ги няма. Искам да благодаря на Обединените патриоти за това, че сме заедно и това което оправим водени от интереса на България."

Според депутата от БСП Жельо Бойчев всичко това се е случило заради освобождаването на директора на НЗОК Камен Плочев. Точно то беше една от трите извънредни точки, вкарани в редовното пленарно заседание днес. Припомняме, че днес на парламентарен контрол трябваше първи да отговаря на въпроси здравният министър Кирил Ананиев. Той трябваше да отговаря на четири въпроса, включително за Националната здравна карта. Финансовият министър Владислав Горанов пък беше трети в дневния ред на парламентарния контрол и трябваше да отговори на въпрос точно на Бойчев относно контрола, осъществяван от митническите органи върху вноса на горива.

Лиляна Павлова: Няма коалиция, която да е перфектно смазано колело

"Няма коалиция, която да е перфектно смазано колело, но правителството работи добре. Няма проблем в управлението, няма това напрежение,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика