БСП няма да влезе в разговори с контактната група, предложена от ГЕРБ

2228
БСП няма да влезе в разговори с контактната група, предложена от ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Корнелия Нинова ще остане лидер на БСП, след като предложението за свикване на Конгрес на левицата за смяна на председателя, направено на днешния Национален съвет, не бе прието. Това обяви самата тя на пресконференция след заседанието на 8 октомври.

Конгрес ще бъде свикан на 11 и 12 февруари догодина, каза Нинова, а освен това добави какво точно е било решено на заседанието.

Първо, не подкрепяме правителство с мандат на ГЕРБ, на ДПС и на „Възраждане“
Второ, няма да ходим на разг с конт група, предл от ГЕРБ от Паси и Плевнелиев.
Отговорността на съст на прав е на ГЕРБ и на партиите, които свалиха нашето правителство.
Трето, избрахме преговорен екип за другите мандати. Той е предс на партията Нинова и заместниците Атанас Зафиров, Кристиан Вигенин, Елена Атанасова и Владо Москов. Това е политически екип, ако се стигне до експ разг, ще имаме и експ групи
Четвърто – основа за разговори – ще поставим спешни въпроси – средноср, дългоср и някои принципни позиции. Спешните, които трябва да влязат и в бюджета за 2023 – таван на цени ток газ парно и вода. Необлагаем минимум, който да е прагът на бедност – 504 лв. Безплатни лекарства за деца и възр, безпл учебници, преизч на пенсии, мин 50% от средната, определение за енергийно бедни и подкрепа през зимата, компенсации за икономиката заради повишаващите се цени.
Безусловна и посл битка на модела ГЕРБ, на обръчите от фирми, кражбите на 10 милиарда годишно от българския народ. Ще продължим, докато не въведем правова държава, ред, правила и върховенство на закона. 
Средносрочни и дългосрочни политики – сега най-важни са инфлацията, доходите, цените, бедността, но искаме да разговаряме с другите по три надпартийни теми и търсене на съгласие. Става въпрос за темите демографска катастрофа, здравеопазване и образование. Предлагат конкретни решения, особено за здравеопазването. Не се е случило нищо съществено при техния кабинет. Болниците да не са търг друж. Реформа в образованието, която да доведе до качество на образованието и борба с неграмотността. Залагане на държ бройки във висшите училища, финансиране от държавата и обвързване с договори от фирмите, където да работят после младите.
Ненамеса във войната – ние многократно сме заявявали, че сме за мирно разрешаване на конфликта. Износ на оръжие – не. Покупка, лизинг или наем на нови самолети – не, както на 8 нови F-16, така и на заявените от служебния кабинет нови „Грипен“.
Целта ни е стабилна икономика, силна социална политика, преодоляване на кризата през зимните месеци. Искаме да има народ, който да е здрав и образован.
За БСП. Не сме си заровили главата в пясъка, не смятаме, че запазване на резултата от миналите избори е нещо, с което да се гордеем. Не, ние сме реалисти. Имаме проблем със спада на подкрепата за БСП. Трябват ни сериозни промени и ги обсъдихме.
Свикваме Конгрес на 11 и 12 февруари, той ще даде нов хоризонт с много сериозни решения. Този хоризонт трябва да подготвим по следния начин – подготовка за нова, модерна програма на модерна лява партия, сериозна организационна реформа – промяна в устава. Създадохме и работна група, която да започне разговори с други леви партии и сдружения, за да се търси широка дискусия за общ ляв блок.
Относно промяната в устава, Нинова заяви, че дискусията е отворена до самия Конгрес. Днес имаше предложение да се свика Конгрес след 2 седмици за смяна на лидера – това предложение беше отхвърлено с решение на Националния съвет.

Кирил Добрев: С това ръководство БСП няма да просъществува дълго

Ще присъствам на днешния пленум. По-късно ще разберем дали ще ме пуснат в залата и дали ще мога да гласувам. Аз съм член на Националния...

"Първо, не подкрепяме правителство с мандат на ГЕРБ, на ДПС и на „Възраждане“. Второ, няма да ходим на разговори с контактна група, предложена от ГЕРБ - в състав Соломон Паси и Росен Плевнелиев. Отговорността за съставяне на правителство е на ГЕРБ и на партиите, които свалиха нашето правителство", каза Нинова.

"Трето, избрахме преговорен екип за другите мандати. Той е от председателя на партията Корнелия Нинова и заместниците Атанас Зафиров, Кристиан Вигенин, Елена Атанасова и Владо Москов. Това е политически екип, ако се стигне до експертен разговор, ще имаме и експертни групи", добави тя.

"Четвърто – основа за разговори – ще поставим спешни въпроси, които са средносрочни, дългосрочни и някои принципни позиции. Спешните, които трябва да влязат и в бюджета за 2023, са таван на цени за ток, газ, парно и вода. Необлагаем минимум, който да е прагът на бедност – 504 лв. Безплатни лекарства за деца и възрастни, безплатни учебници, преизчисление на пенсии, минималната работна заплата да е 50% от средната, определение за енергийно бедни и подкрепа през зимата, компенсации за икономиката заради повишаващите се цени на енергоносителите", обобщи лидерът на БСП.

Тя иска да води безусловна и последователна битка срещу модела ГЕРБ, срещу "обръчите от фирми и срещу кражбите на 10 милиарда годишно от българския народ". "Ще продължим, докато не въведем правова държава, ред, правила и върховенство на закона", обяви Нинова.

Лидерът на БСП представи средносрочни и дългосрочни политики на партията. Според нея сега най-важни са инфлацията, доходите, цените и бедността, но иска партията да разговаря с другите по три надпартийни теми и да търси съгласие по тях. Става въпрос за темите демографска катастрофа, здравеопазване и образование. Предлагат конкретни решения, особено за здравеопазването - болниците да не са търговски дружества.

БСП - София иска незабавно свикване на конгрес и кардинални промени

БСП - София настоява за незабавно свикване на заседание на 50-тия конгрес на партията. Членовете на ръководния орган на столичните соци...

Искат и реформа в образованието, която да доведе до качество на образованието и борба с неграмотността. Предлагат залагане на държавни бройки във висшите училища, финансиране от държавата и обвързване с договори от фирмите, където да работят после младите.

Нинова обяви, че БСП е за "ненамеса във войната" в Украйна. "Ние многократно сме заявявали, че сме за мирно разрешаване на конфликта. Износ на оръжие – не. Покупка, лизинг или наем на нови самолети – не, както на 8 нови F-16, така и на заявените от служебния кабинет нови „Грипен“.

"Целта ни е стабилна икономика, силна социална политика, преодоляване на кризата през зимните месеци. Искаме да има народ, който да е здрав и образован", обобщи тя.

След като БСП стана пета политическа сила на парламентарните избори на 2 октомври с едноцифрен процент подкрепа от избирателите, Нинова каза, че не са си "заровили главата в пясъка". "Не смятаме, че запазване на резултата от миналите избори е нещо, с което да се гордеем. Не, ние сме реалисти. Имаме проблем със спада на подкрепата за БСП. Трябват ни сериозни промени и ги обсъдихме", каза тя.

"Свикваме Конгрес на 11 и 12 февруари, той ще даде нов хоризонт с много сериозни решения. Този хоризонт трябва да подготвим по следния начин – подготовка за нова, модерна програма на модерна лява партия. Сериозна организационна реформа – промяна в устава. Създадохме и работна група, която да започне разговори с други леви партии и сдружения, за да се търси широка дискусия за общ ляв блок", добави още Нинова.

И младежкото БСП недоволства от Нинова: Промяната е наложителна

Промяната в БСП е наложителна и неизбежна. Имаме нужда от една нова посока, която изисква смяна на образа на БСП и категорични действия...

Относно промяната в устава, тя заяви, че дискусията е отворена до самия Конгрес. "Днес имаше предложение да се свика Конгрес след 2 седмици, който да разгледа смяна на лидера – това предложение беше отхвърлено с решение на Националния съвет", каза Нинова.

Става въпрос за подписка на 90 членове, съобщена по-рано от Калоян Паргов. Тя обаче не мина. Паргов, Кирил Добрев и още трима членове не бяха допуснати на заседанието на Националния съвет заради решение на контролната комисия. Нинова отказа да коментира подробности за случилото се.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика