БСП поиска нов Национален план за грипна епидемия

1694
БСП поиска нов Национален план за грипна епидемия
Снимка: БГНЕС

Искаме да бъде актуализиран Национален план за готовност за грипна епидемия, за да има ред, предвидимост и отговорни лица в правителството и да не се допуска паника и хаос. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група.

„Всеки ден излиза нова информация за случаите на заразени с COVID-19. С наближаването на зимата ще се увеличат и грипните заболявания. Още от сега болниците започват да изпитват затруднения. Видяхме вчера случаите в Търговище, Гоце Делчев, Петрич. При първия прилив на COVID- 19 не бяха подготвени като държава и правителство. Действаше се ад хок“, допълни още Нинова.

В Гоце Делчев свършват болничните легла за COVID болни

Де факто няма повече места за COVID болни в болницата в Гоце Делчев МБАЛ „Иван Скендеров”. Там ще бъдат разкрити още 10 лег...

Тя упрекна властите, че са допуснали създаването на паника сред обществото.

„Създаде се паника у населението с непремерени изказвания за катафалки, трупове. Променят се решения в рамките на 24 часа, което доведе до хаос в обществото, в икономиката, в ситуации на задръствания. Сменяха се хора в националния щаб, които взаимно си противоречаха в оценките на ситуацията. Това доведе до още по-голям хаос. Държавният резерв не беше подготвен за реакция в първия момент. Не бяха защитени лекарите, някои отказваха да влязат необезопасени в инфекциозните отделения", каза още Корнелия Нинова.

"Искаме сега всички това да бъде избегнато. Искаме ясен план за действие с грижа за хората. Предлагаме този план за действие. Това е Национален план на Р България за готовност за грипна епидемия, приет през 2006 г., актуализиран последно през 2017 г. Няма никакво логично обяснение защо този план не беше приложен през март и април, ама никакъв. Освен едно – правителството да избяга от отговорност и да възложи отговорността на създадения оперативен щаб, но да не поеме политическата отговорност", призова Нинова.

Тя поиска да се гарантира редът и институциите да поемат отговорност.

Мерките срещу коронавируса - вече ще са таргетни и регионални

По-строгите мерки срещу разпространението на коронавируса вече са факт на регионално ниво в най-засегнатите области и властите възнамер...

„Сега е време да сложим ред, да има отговорност. Предлагаме този план да се види, защото в него има изключително сериозно разработени периоди, фази и нива на грипната епидемия“, допълни още Нинова.

Тя обърна внимание, че в този документ има данни за лечебните заведения, вида и необходимия брой лекарства и антигрип вирусни препарати и неспецифични средства за лечение.

„Днес г-н здравен министър, ще има питане след мен, колегите лекари от нашата парламентарна група с подписи за разискване и с проект за решение. Народното събрание, правителството, да разгледаме този план, да се актуализира и оттук нататък стриктно да го спазваме. С една цел – единствено с грижа за хората“, каза още Корнелия Нинова.

От своя страна здравният министър проф. Костадин Ангелов каза, че ситуацията е под контрол и всички нужди се са обезпечени, както и че има достатъчно свободни легла и медици, които да оказват помощ на балните.

История как не взимаш 1 000 лева, макар да си лекар на първа линия срещу коронавируса

Д-р Гергана Димитрова е платен специализант по Пневмология и Фтизиатрия с тристранен трудов договор между нея, неакредитирано лечебно з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика