БСП с революционни промени за горите - реален мораториум и следене на дървесина

23530
БСП с революционни промени за горите - реален мораториум и следене на дървесина
Снимка: БГНЕС

Нови поправки в Закона за горите бяха официално внесени от БСП. Законопроектът вече е качен на сайта на Народното събрание.

Прави впечатление, че червената партия иска на практика на мораториум на износа на определен вид необработена дървесина, промяна по отношение на професията на лесовъда и следене с GPS на превозните средства, които транспортират дървесина.

Площта на горите се увеличава

През периода от 1989 г. до 2013 г. площта на горите се е увеличила с 473 972 ха, като само за последната година увеличението е с 15 788...

Ето и най-важните промени, които предлага БСП, касаят следните компоненти:

- Министърът на земеделието и храните със заповед може временно да разреши по изключение за период от три месеца износа на необработен дървен материал от определени дървесни видове и/или размери, както и на диворастящи гъби.

- БСП предлага товарните превозни средства, които се използват за транспорт на дървесина и друг недървесни продукти, да имат GPS, за да могат да бъдат проследявани.

- Червената партия предлага и за лесовъд да се счита човек, който има две години стаж по специалността след завършване на образованието. Двете години стаж са необходимо условие за следните дейности, които да извършва лесовъдът - планиране и организация на дейностите по залесяване; маркиране на насаждения, предвидени за сеч; планиране и организация на добива на дървесина; планиране и организация на добива на недървесни горски продукти;

100 млн. лева годишно си докарват бракониерите от незаконна сеч

Чрез незаконния добив на дървесина, сивият сектор в горското стопанство генерира приходи от над 100 млн. лв. годишно. Това сочи експерт...

- Кой финансира изработването на горскостопанските планове – съответни държавни предприятия за горите държавна собственост, общините за гори общинска собственост и държавният бюджет за горски територии, които са собственост на физически или юридически лица.

- Кои физически лица имат право да купуват дървесина – дирекциите „Социално подпомагане” определят това чрез съставяне на списъци, а контролът за спазването им се поема от кметовете, ако става въпрос за общинска гора или от шефовете на държавните горски стопанства, ако става въпрос за държавна гора.

- Предвидено е и наказание за ВЕИ сектора, свързано с дървесината. Глоба от 10 хил. до 25 хил. лева или имуществена санкция от 50 хил. до 100 хил. лева ще сподели всяка ВЕИ компания, ако използва биомаса от необработен дървен материал и  е декларирала обстоятелство по чл. 31, ал. 5 от Закона за възобновяеми енергийни източници (Общественият доставчик, съответно крайните снабдители изкупуват произведената електрическа енергия от възобновяеми източници при следните условия: 1. по преференциална цена, за количествата електрическа енергия до размера на определената средногодишна продължителност на работа, съгласно решението на ДКЕВР за определяне на цена на конкретния производител; 2. по утвърдената от ДКЕВР цена, по която общественият доставчик продава електрическата енергия на крайните снабдители и електроразпределителните дружества, за количествата, надхвърлящи производството по т. 1; 3. количествата по т. 1 и 2 се намаляват с количествата, които производителите ползват за собствени нужди, за снабдяване на свои клонове, предприятия и обекти и които продават по свободно договорени цени по реда на глава девета, раздел VII от Закона за енергетиката и/или на балансиращия пазар).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика